Vilken sous-vide-cirkulator passar dig och dina behov?

Sous-vide är numera ett vanligt begrepp i kök på alla nivåer, från hemmaköket till proffsköket. Sous-vide är ett samlingsnamn för en matlagningsteknik som kort förklarat går ut på att tillaga vakuumförpackad mat i ett vattenbad med precisionsbestämd temperatur. Vill du läsa mer så läs vårt tidigare inlägg om sous-vide. I detta inlägg skall vi prata […]

Meat the Beefer

En ny stjärna har introducerats på grillhimlen- Beefer. Det här är ingen vanlig gasolgrill. Beefer kan komma upp i 800 grader, något som vanliga gasolgrillar inte klarar av. Ytan blir krispig men insidan behåller sin saftig- och mörhet.   Tack vare den extrema värmen så “karamelliseras” (ja, vi vet att kött inte innehåller så mycket […]

Intervju med OS-guldmedaljören Sebastian Pettersson

Först och främst, stort grattis till guldet. Vad var den första initiala känslan när juryn sa “And the gold goes to Sweden”? Var det en känsla av lättnad först, efter allt hårt arbete, eller sjönk det in snabbt och du blev överlycklig direkt? Det gick på en millisekund att bli överlycklig. Man hade det på […]

Årets julklapp 2016

Det är ganska långt kvar till julen men vi tar ändå tillfället i akt och siar lite kring vilka produkter som skulle kunna göra upp om årets julklapp 2016 i köket. Låt oss först ta en titt i backspegeln och se hur många gånger som matrelaterade produkter har vunnit årets julklapp. HUI, Handel Utredningsinstitut, presenterade […]

Sjärnkocken Jonas Lagerström om sous-vide – Köksguiden #14

Jonas Lagerström, stjärnkock på stockholmskrogen Yolo och medlem i det svenska kocklandslaget, föredrar att tillaga sin mat sous-vide. Anledningen är lika enkel som självklar: resultatet blir perfekt varje gång. På restaurangen Yolo på anrika Djursholm i Stockholm tillagar man mycket av sin mat sous-vide, just på grund av att resultatet inte går att slå. – […]

Dags att producera egen äppelmust – Köksguiden #13

September innebär skördetid för våra svenska äpplen, som ofta håller hög klass och har en mustigare smak och ett tunnare skal än importerade. Anledningen till detta är våra höga temperatur skillnader mellan dag och natt under sommaren och hösten. Mognadsprocessen blir längre och mer balanserad samt vitaminer som tex C-vitamin kan lagras bättre i frukten. […]