Fri frakt över 500 KR*365 dagars öppet köpSäkra betalningar
 Bloggmeny
Brandsäkerhet i köket och vid grillen

Brandsäkerhet i köket och vid grillen

Med brandsläckare från Firexo kan du släcka alla typer av bränder och de finns i storlekar lagom för hushållet och lite enklare handhållna modeller som är perfekta vid grillen.

Precis som vi har börjat vänja oss vid vintern har våren till sist anlänt även detta år. Även om många av oss har grillen framme året runt finns det de som dammar av grillen och rullar ut den för säsongen den första helgen på året då termometern visar högre än 12°C i luften. Utöver de vanliga stora grillarna har de japanska bordsgrillarna blivit en populär modell att jobba med och många undrar om den går att använda inomhus (svaret är att eld äter syre och skapar kolmonoxid vilket gör att det blir ganska kämpigt att andas efter en stund. Grilla utomhus är vårt tips!). Förutom grillning glömmer vi stekpannor på spisen vilken årstid det än är och på vissa håll flamberas det fortfarande bananer i tid och otid trots att det har känts omodernt i över trettio år*. Med allt detta sagt eldas det friskt i stugorna vilket gör att vi vill slå ett extra slag för brandsäkerheten!

Med stor risk för att låta som att mina ungdomsår har förlupit, men minns ni sommaren 2018? Ojojoj vad det var varmt och brann i skogar! Det året var det inte att dricka vin på lokal efter klockan halv nio som var ett samhällsproblem, utan eldningsförbud som rådde i var och varannan region. Det var bara att stapla om och cirkulera ved hela sommaren utan att få lov att använda någonting och på stan gick det knappt att se en människa med pipa. Även efter denna magiska VM-sommar har skogsbränder och grillning ställt till det i landet. Som om det inte vore nog med att laga mat utomhus är förenat med stor brandrisk, så är även att laga mat inomhus det. Enligt brandskyddsföreningen inträffar mellan 20 000-25 000 bostadsbränder i Sverige varje år, varav 6 000 kräver utryckning från räddningstjänst. Den överlägset vanligaste brandorsaken är en glömd spis. 33% av alla bränder uppstår i köket, och närmare 60% av dessa beror på en bortglömd spis. Inte ens i december kommer levande ljus i närheten av spisen som brandorsak.

Den som har kvar sina anteckningar från studiebesöket hos räddningstjänsten i sjätte klass har säkert stenkoll på att olika typer av bränder kräver olika typer av brandsläckare. Ibland brinner det i elektronik, ibland i olja och i vissa sällsynta fall Stockholms slott. Att släcka flammande kartonger med Drottning Kristinas gamla skolarbeten med hjälp av en spann vatten går alldeles utmärkt, men gör du det samma när grönkålsfrityren står i lågor slutar det med katastrof. Oavsett vad det är som brinner gäller det att vara redo för en snabb och effektiv insats för att minimera skador och spridning av elden. I och med att olika brandklasser kräver olika typer av släckare kan det vara lurigt. Brandklass A betyder brand i fast material som till exempel trä, brandklass B betyder att det brinner i vätska eller fasta ämnen som blir vätska, brandklass C är brand i gas, brandklass D brand i metall, E står för elektronik och F matfett. På varje släckare finns beteckningar för vilka brandklasser de klarar av och då gäller det att minnas rätt och hålla tungan rätt i mun när du botaniserar bland din släckningsutrustning samtidigt som bersån står i fulla lågor.




Ett annat alternativ kan vara att investera i en brandsläckare från Firexo. De klarar av alla bränder lika bra oavsett vilken bokstav du än skulle vilja kategorisera branden som. Dessutom är den biologiskt nedbrytbar och har ett neutralt ph-värde vilket gör att miljöpåverkan inte behöver vara ett orosmoment för dig. Huvudingredienserna i släckningsmedlet är ammoniumsulfat, vatten och kväve, vilket kan används av jordbrukare som gödningsmedel. Dessutom slipper du en så omfattande sanering som till exempel en pulversläckare kräver efter användning, det räcker att plocka fram en mopp och en spann och köra igång.

Många försäkringsbolag rekommenderar varje hushåll att ha en brandsläckare på 6 liter hemma, och vi rekommenderar absolut att komplettera med de lite mindre handjagarna för att vara redo vid grillen. Med tanke på hur mycket bekymmer en gnista kan ställa till känns det verkligen onödigt att inte vara förberedd på att kunna förhindra ett eventuellt inferno. Firexo har så små släckare som 0,5 liter vilka är väldigt smidiga att ha med sig oavsett om du grillar i trädgården, eldar i skogen eller har klassträff med brännboll och grillkorv.

Ett annat alternativ är Firexo Sachet. Det är en liten påse som du bara lägger ner i en brinnande kastrull som snabbt och effektivt släcks. Efteråt kan du återvinna påsen i plaståtervinningen och diska ditt kärl utan att det är förstört.

Det är med andra ord en ganska så klok investering att ha brandskydd redo i både inomhus- och utomhuskök oavsett hur skicklig kock du än må vara. Precis som det kan vara bra att packa med sig tandborsten när du ska på bjudning, ifall ifall, så är det ju onödigt att inte vara förberedd på eventualiteter. Mycket nöje vid spis och grill, men var rädda om er och varandra! 

*Observera att undertecknad står för 85% av det totala bananflamberandet i landet, så det finns ingen skam i det.

Källor: Brandskyddföreningen, Storstockholms Brandförsvar, Firexo

Författare: Sam Thornberg
Logga in
Are you in the right place?
Continue to kitchenlab.se