Fri frakt över 500 KR*365 dagars öppet köpSäkra betalningar
 Bloggmeny
Dubbelfriterade pommes - kungen av tillbehör

Dubbelfriterade pommes - kungen av tillbehör

Krispiga pommes med fluffig insida

Har du någonsin undrat varför pommes frites ska dubbelfriteras och tillagas i olika steg? Det finns faktiskt en bra anledning till det. Genom att följa dessa fem steg kan du få perfekt krispiga pommes med en mjuk och fluffig insida.

Ingredienser

  • Potatis, mjölig
  • 2 liter vatten
  • 4 dl äppelcidervinäger
  • 1,5 dl salt
  • Is
  • Varmpressad, smaklös olja för fritering.

Metod


Steg 1: Förbered potatisen

Börja med att skala potatisen och skära den i ca 1 cm tjocka pommes frites. Lägg dem i iskallt vatten i cirka 30 minuter. 


Steg 2: Koka potatisen i en lag

Under tiden potatisen ligger i vattnet, blanda 2 liter vatten, 1,5 dl salt och 4 dl äppelcidervinäger i en kastrull och koka upp. När lagen kokar, stäng av värmen och lägg i potatisen. Låt dem ligga där i cirka 40 minuter 

Det här steget kommer, förutom att ge smak, aktivera ett enzym som heter Pectin Methylesterase, men vi kan kalla det PME. PME hjälper till att stabilisera cellväggen i potatisen vilket resulterar i en fastare och intakt insida istället för att bilda en ihålig skorpa.


Steg 3: Första friteringen

Värm upp oljan till cirka 140°C. Lägg i pommes fritesen i omgångar. Fritera dem i cirka 10 minuter tills de precis börjar bli knapriga. Ta upp dem och låt dem torka av på hushållspapper. Låt dem sedan svalna.

Under första friteringen vill du att allt vatten ska avdunsta genom att fritera dem i olja i en lägre temperatur.


Steg 4: Frysning

För att få den perfekta konsistensen fryser du pommes fritesen efter första friteringen. Lägg dem i frysen tills du är redo att fritera dem igen.

Att frysa pommes frites efter detta steg hjälper till med att bryta ner cellstrukturen i potatisen, vilket kommer att frigöra mer vatten och låta mer av vattnet försvinna när du friterar dem nästa gång på en högre temperatur i olja. På detta sätt får du krispiga pommes med en fluffig insida.


Steg 5: Andra friteringen

När du är redo, värm upp oljan till cirka 140°C igen. Ta ut de frysta pommes fritesen och fritera dem tills de verkar vara klara, vilket tar cirka 10 minuter.

Servera dina hemlagade pommes frites som tilltugg eller som ett smaskigt tillbehör till dina favoriträtter, till exempel moules frites. Du kommer att älska den krispiga utsidan och den mjuka insidan av dessa läckra pommes frites!

Tips

Pröva att variera lagen i steg 2 med olika kryddor och smaksättningar. På detta sätt kan du imponera dina gäster med just dina pommes.

Författare: Tor Blomqvist
Logga in
Are you in the right place?
Continue to kitchenlab.se