Fri frakt över 500 KR*365 dagars öppet köpSäkra betalningar
 Bloggmeny
Kan du canelé?

Kan du canelé?

Canelé… Cannelé..? Hur var det nu med stavningen? Enligt franska språkregler borde det vara den sistnämnda, men franska är nog mer känt för alla de undantag som finns till reglerna, snarare än reglerna själva.
Canelérna fick sin stavning när bagarna, “les Canauliers”, gick ihop och startade sitt eget Caneléskrå som bestämde att ta bort ett ‘n’ ur stavningen från Cannelé för att få lite mer uppmärksamhet.

Som vanligt med franska bakverk så finns det alltid en eller flera bakomliggande historier och det här delikata lilla bakverket från Bordeaux är inget undantag. Historierna bakom canelér är många och den ena kanske inte är mindre sann än den andra, men det som är säkert är att de kommer från Bordeaux och att de är farligt goda.

Trots historierna så är canelér inte särskilt svåra att göra, och att mixa ihop smeten tar inte längre än en timme. Dessutom går de att göra i många olika varianter, prova till exempel att lägga i lite choklad, byt ut romen mot cognac eller gör de lite matigare och ha i någon god ost.

Receptet nedan är ett bra och enkelt grundrecept som görs enkelt med en mixer eller matberedare. Har du ingen mixer eller matberedare och inte orkar vispa det snabbaste du kan för hand, kan du alltid komma förbi oss på KitchenLab så hjälper vi dig att hitta en.
Om du inte vill göra söta canelér, ta bort romen, vaniljen och byt ut allt socker mot 50 gram isomalt. Anledningen till att sockret inte tas bort helt är för att sockrets kemiska egenskaper är nödvändiga för att få till en bra canelé. Isomalt är ungefär 60% mindre sött än strösocker, så genom att byta ut sockret mot isomalt, behålls de kemiska egenskaperna som behövs, men smaken blir inte lika söt.


Ingredienser
375 g mjölk
35 g smör
110 g mjöl
3 äggulor
185 g socker
2 g salt
40 g rom
1 vaniljstång

Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
Börja med att väga upp alla ingredienser, det här kommer att göra processen mycket enklare, mer strukturerad och det blir lättare att städa upp efteråt.
Värm upp mjölken och smöret på svag värme tillsammans med vaniljstången som är delad och urskrapad.
När smöret har smält kan vaniljstången tas bort. Häll sedan i alla andra ingredienser i en mixer. Börja att mixa alla ingredienser på låg hastighet medan du långsamt häller i den varma mjölk-och smörblandningen.
Ställ sedan in smeten i kylen i 24 timmar. Detta är inte ett kritiskt steg, men de kommer att bli mycket godare.

Smörj formarna ordentligt med smält smör. Om du har kalla formar så får du inte problemet med att allt smör åker ner i botten av formen utan istället fastnar det lättare på kanterna.
Men vänta nu? Stopp och belägg! Ska inte en Caneléform smörjas med bivax? Ja, traditionellt så används bivax för att hålla canelén fräschare något längre, men den kan lätt bli för vaxig om det används för mycket. Bivax är inte heller någonting som gemene man har hemma och därför används smör istället.

Fyll sedan formarna med smet.

Ställ in formarna i ugnen. Tiderna kan dock variera beroende på vilket material formen består av. Används en klassisk kopparform (DB-6820.35N) så kommer canelérna att bakas på en halvtimme. Används en silikonform (AS-FR037) kommer denna process att ta lite längre tid, oftast upp till en timme.

Canelérna kommer att se klara ut ganska snabbt, men följ inte dina instinkter att ta ut dem. Det värsta som kan göras men en canelé är att ta ut dem för tidigt. Låt de hellre gå lite extra om du är osäker.

När canelérna är klara, ta ut dem ur formarna direkt genom att vända upp och ner på dem. Väntar du för länge kommer sockret på ytan att kristalliseras i formarna vilket gör att de fastnar.

Lägg dem på ett avsvalningsgaller och vänta tills de svalnar lite, sedan är det det bara ta en näve och känna sig lycklig. Ett tips är att äta dem tillsammans med ett mousserande vin.

Författare: Tor Blomqvist
Logga in
Are you in the right place?
Continue to kitchenlab.se