September innebär skördetid för våra svenska äpplen, som ofta håller hög klass och har en mustigare smak och ett tunnare skal än importerade. Anledningen till detta är våra höga temperatur skillnader mellan dag och natt under sommaren och hösten. Mognadsprocessen blir längre och mer balanserad samt vitaminer som tex C-vitamin kan lagras bättre i frukten.

Det finns ca 7500 registrerade äppelsorter i världen. I Sverige har vi runt 300 olika äppelsorter, vilket är tillräckligt många att välja från. Några av de äldsta sorterna är Gråsten/Gravensteiner som härstammar från 1700-talet samt Cox Orange, Jonathan och McIntosh som är lite yngre och började odlas under 1800-talet.

Äpplen används mycket i matlagning, allt från förrätter till efterrätter. Det finns en uppsjö med information och recept kring detta och därför har vi valt att fokusera på något annat, nämligen pressa egen äppelmust. Att göra sin egen äppelmust, på sina egna äpplen, är både kul och enormt nyttigt. Inga tillsatser läggs till utan du får ren fruktjuice utan tillsatser och konserveringsämnen. Bättre än så blir det inte.

Så hur går man till väga för att göra sin egna äppelmust? Först och främst behöver du äpplen. Skall du göra en rejäl sats så behöver du givetvis många äpplen. Från 10 kg äpplen (ca 70 äpplen) får du ut ca 6 liter äppelmust. När du väl har äpplena så behöver du “flisa” ner dem. Det gör du lättast med en fruktkross.

Fruktkrossen ger dig fina och små bitar av äpplet så att du får bort så många luftfickor som möjligt i äppelpressen och på så sätt får ner ännu fler äpplen.

Nu har du perfekt äppelkross och kan börja föra över det till äppelpressen. Innan du häller över så lägg i en silduk i äppelpressen.

Bloggbild duk

Denna fungerar som ett filter samt att den håller äppelkrossen intakt så det blir lättare att rengöra efteråt.

Nu är det dags att börja pressa. I med äppelkrossen i äppelpressen. Sätt en hink nere vid öppningen på äppelpressen så att du fångar upp juicen. Du kan hälla över juicen till flaskor senare. På med locket på pressen och börja pumpa hydraulikpumpen så att locket sakta pressas ner. Så fort som äppelkrossen börjar tryckas samman så kommer äppelmusten börja flöda.

När äppelmusten slutat flöda så är det bara att lyfta ur silduken med den numera urpressade och torra äppelkrossen och lägga den på komposten.