Köksguiden #2 – Termometrar ➤ Läs mer här

Vi rullar vidare med Köksguiden #2 – Termometrar! Denna gång tänkte vi titta lite närmare på termometrar – ett ämne som vi får många frågor om. Som du säkert redan har upptäckt finns det en mängd termometrar från nästan lika många tillverkare: Att gå igenom dem var för sig skulle kräva ett mindre lexikon i utrymme. Lättare då att titta på vilka typer av termometrar som finns, och på så sätt förhoppningsvis göra ditt val av köp lite, lite lättare.

Har du hört talas om SL-minuten? Du vet, när det står att tunnelbanan ska komma om en minut men det i själva verket visar sig vara om fem minuter. Där en minut alltså inte är 60 sekunder utan något helt annat. Samma avsaknad av punktlighet finns faktiskt också bland många kökstermometrar: Knappt någon matlagare har väl klarat sig undan en termometer som visat helt galet fel. Enda sättet att undvika att trampa på en mina i termometerträsket är helt enkelt att köpa kvalitet direkt.

Generellt kan man säga att ju dyrare termometer, desto troligare att den är mer exakt i sin mätning. Trist för plånboken kanske, men som med så mycket annat kostar kvalitet i regel några kronor mer. I längden tjänar man alltid på att köpa kvalitet en gång istället för halvdan kvalitet flera gånger. Vi säger inte att alla ska ha en termometer för tusentals kronor, det behovet har inte alla i köket, men däremot säger vi att om du tänkt köpa en termometer för någon hundralapp bör höja budgeten lite till några hundralappar. Och tro oss – det är ingenting vi säger för att vi ska tjäna mer pengar, utan för att du ska bli mer nöjd och få ett bättre resultat varje gång i köket.

Att skaffa en bra termometer kan rädda fler måltider än vad man kanske vill tro. Det mesta man lagar i köket har en temperatur då råvaran eller rätten är som bäst – en temperatur som man såklart siktar in sig på under tillagningen. För en kycklingfilé kan det vara 68 grader, för en sockerlag till italiensk maräng kan det vara 121 grader och för en vaniljkräm kan det vara 83 grader. Visst är det härligt macho och lite kaxigt nonchalant att försöka känna sig fram till när rätt temperatur är nådd, men varför chansa? Med en bra termometer slipper du krångla i onödan.

Osäker på vilken som passar just dig bäst? Låt oss gå igenom de olika typerna, så kanske det blir lite lättare att välja! För enkelhetens skull har vi delat in dem i fyra kategorier.

Digitala sticktermometrar
Termometer, gul - ThermapenSom namnet skvallrar om är den utformad så att du sticker ned termometernålen i det du ska mäta och ser på displayen hur temperaturen är. Sticktermometrarna är generellt väldigt snabba på att visa temperaturen, och det är lite det som är tanken – att ugnsluckan eller locket till grillen bara behöver vara öppen en kort tid för att ta reda på temperaturen, utan att så mycket värme läcker ut. Nackdelen med den här typen är att nålen är fixerad vid mätinstrumentet och displayen – med andra ord klarar den inte av att vara med inne i ugnen eller grillen.
I den här kategorin finns bland annat Thermapen, som även har en variant med smalare nån för sous-vide.
+ Snabba och smidiga. Får ofta plats i fickan och passar i såväl hemmaköket som på restaurangen. Finns för sous-vide.
Kan inte vara med inne i ugnen. Har sällan andra funktioner än själva temperaturmätningen.
Passar för: Hemmaköket, Ambitiösa hemmaköket, Restaurangköket, Sous-vide

Ugnsfasta digitaltermometrar
Termometer - Eti ChefAlarm » Köp din här - KitchenLabEn digital kökstermometer där nålen, eller mätsonden som det också kallas, kopplas med en sladd till mätverktyget har nog de allra flesta stött på i ett kök. Ofta har de utöver temperaturmätning andra funktioner som timer, alarm och förinställda temperaturer, som kan vara praktiskt i framförallt hemmaköket.
Här rekommenderar vi gärna Chef Alarm från ETI.
+ Har ofta fler funktioner som timer och förinställda temperaturer.
Finns i väldigt många varianter av varierad kvalitet.
Passar för: Hemmaköket, Ambitiösa hemmaköket, Restaurangköket (till viss del)

Sekundtermometrar
Sekundtermometer utan sond - Greisinger GTH 1170 Påminner till viss del om vanliga digitaltermometrar. Utvecklades egentligen för kemisk industri, där kraven på exakthet är extremt viktiga, men har spridit sig till restaurangvärlden just tack vare att de är så exakta i sin mätning. Den högre kvaliteten syns också på termometrarnas prislapp, men å andra sidan är det lite högre priset motiverat: Mycket mer exakt temperaturmätning än vad man får med en sekundtermometer går knappt att hitta. Ger överlag väldigt snabb respons (därav namnet) och har utbytbara mätsonder för olika typer av ändamål som exempelvis sous-vide och grillning.
Här rekommenderar vi Greisingers GTH-termometrar och ETI:s Therma1.
+ Väldigt exakta och snabba. Utbytbara sonder. Kan kalibreras.
Dyrast. Saknar ofta andra funktioner än själva temperaturmätningen.
Passar för: Ambitiösa hemmaköket, Restaurangköket, Sous-vide

Analoga termometrar
Klassiska, analoga termometrar har funnits hur länge som helst, mycket tack vare att de gör jobbet i hemmaköket på ett fullt godkänt sätt. Här finns lite olika typer, bland annat varianter speciellt framtagna för socker och kött.
+ Praktiska, tar inte mycket plats. Har generellt överkomliga priser.
Exakt temperatur är ofta svår att avläsa jämfört med digitaltermometer. Kan inte kalibreras. Inte speciellt flexibla.
Passar för: Hemmaköket