Fri frakt över 500 KR*365 dagars öppet köpSäkra betalningar
 Bloggmeny
Sifoner - Köksguiden #6

Sifoner - Köksguiden #6

Vispa superfluffig grädde på några sekunder. Få till den perfekta texturen på hollandaisen. Gör soppan härligt skummig och krämig. Blanda drinkar som en fullfjädrad bartender på ett kick. Allt detta (och mycket mer) med hjälp av en enda pryl – sifonen!
Två av de allra vanligaste frågorna vi får av våra nyfikna kunder är "Hur funkar en sifon?" och "Vad kan man göra med en sifon?". Frågorna är helt klart berättigade för den som aldrig haft ynnesten att få använda denna sjukt charmerande pryl.
Sifoner kan för enkelhetens skull delas in i två typer, nämligen sodasifoner och gräddsifoner. Med en sodasifon kan du hotta upp dina favoritdrinkar och servera dem på ett lite roligare sätt än tidigare – här är det egentligen bara dina kolsyrade fantasier som sätter gränsen. Men det är med en gräddsifon som du verkligen kan leva ut dina allra mest fluffiga och skumma fantasier: Soppor, såser, mousser, krämer, maränger – ja, med en gräddsifon kan du göra nästintill allt fluffigt, skummigt eller bubbligt på ett sätt som man normalt bara upplever på finkrogen. Varm, fluffig chokladmousse? Check. Luftig hollandaise? Oui. Skummig gazpacho? Si Señor!
Och allt detta på ett kick. Du fyller gräddsifonen med smeten eller blandningen som du vill ge en extra texturskjuts, skruvar på locket med munstycket och laddar på med en eller flera så kallade gräddpatroner*. Skaka om sifonen kraftigt, vänd den upp och ned och spritsa ut innehållet! (Beroende på vad du tillagar kan sifonen behöva en vända i kylen för att låta blandningen sätta sig innan du spritsar ut innehållet) Hållbarheten i sifonen är dessutom väldigt bra: Vispad grädde håller sin fina konsistens i så länge som 10 till 12 dagar i kylskåp. En klassiker är att ladda sifonen med sockerkakssmet och fylla vanliga pappmuggar till hälften och sedan mikra på full effekt i en minut – resultatet blir en otroligt luftig, lite svampig, mjuk kaka!
Drinkar och andra bubbliga eller smaksatta vätskor går utan problem att göra i en gräddsifon också. Skillnaden är då att munstycket inte kan användas på grund av att trycket blir fel – istället får du släppa ut trycket (ställ sifonen med munstycket uppåt och tryck in ventilhandtaget tills all luft är ute), skruva av locket och hälla ut innehållet i ett glas, en karaff eller något annat praktiskt. Kolsyrar du något i en gräddsifon är det med andra ord bäst att slurpa i dig innehållet ganska raskt, annars försvinner kolsyran iväg (i och med att trycket har lättats från sifonen). Med en sodasifon, som har en annan utformning på munstycket, kan du däremot portionera ut innehållet i den takt du vill – i kylskåp kommer drycken hålla sig kolsyrad i åtminstone fem dagar.
* Gräddpatroner innehåller lustgas och löser sig endast i fettbaserade blandningar. Kolsyrepatroner löser sig i vätskor (eller frukt, om du är på det humöret)
Visst låter det spännande? Vilken sifon ska du ha då? Låt oss gå igenom tre av våra populäraste typer!
Gräddsifon för varma och kalla emulsioner
Gräddsifon / Matsifon Gourmet Whip - iSiiSi Gourmet Whip, 0,5 liter
Det här är vår allra mest populära sifon. Passar lika bra i Michelinköket som i studentlyan – med den här kan du nämligen göra allt det som nämns här ovanför. Klarar temperaturer upp till 75 grader, vilket innebär att du kan värma upp sifonen (fylld med innehåll och laddad med patron) i varmt vattenbad om du exempelvis vill servera en varm soppa eller sås. Den här typen passar alltså utmärkt till förrätter, varmrätter och desserter. Finns i storlekarna 0,25 liter, 0,5 liter och 1 liter - mellanvarianten brukar passa alldeles utmärkt i hemmaköket.
Profi Whip, Gräddsifon 0,5 liter - iSiGräddsifon för kalla emulsioner
iSi Profi-Whip 0,5 liter Påminner till mångt och mycket om Gourmet Whip, men har en annan typ av packning som gör att den inte klarar av uppvärmning. Vet du redan nu att du inte lockas av att kunna göra spektakulära soppor och varmrättssåser? Då är det här troligtvis sifonen för dig! Den passar perfekt till kalla såser, skum och mousser till exempelvis för- och efterrätter. Självklart är den alldeles ypperlig att vispa grädde med.
Sodasifon för kolsyrad dryck
Sodasifon Classic, med nät i retrostil - iSiiSi Sodasifon 1 liter
Sodasifonens historia sträcker sig så långt tillbaka som 1829, och var galet populära innan kolsyrad dryck på flaska började komma. Utmärkt för allt du vill kolsyra på ett snabbt och smidigt sätt – häll upp så mycket du vill ha och ställ in sifonen i kylen tills det är dags för påfyllning.
Författare: Robert Martinsson
Logga in
Are you in the right place?
Continue to kitchenlab.se