Att vatten inte smakar så mycket kan vi nog alla vara rörande överens om – det är därför man på olika sätt försöker ta bort eller undvika vatten så gott det går inom matlagningen. Att koka en grönsak sous-vide istället för på vanligt vis, där de kokas direkt i smaklöst vatten är ett sätt. Att hängmöra kött, och på så sätt torka ut kötter, är ett annat sätt. Och att torka mat med torkugnar är ett tredje. I köksguiden #8 berättar vi allt du behöver veta för att kunna torka mat hemma!

Torkad mat. Ja, det låter ju kanske lite torrt, men egentligen är det precis tvärtom. Genom att torka grönsaker, svamp, frukt, bär eller varför inte kött drar man helt enkelt ut stora delar av det vatten som finns i maten och som bara smakar, ja, vatten – resultatet blir en mer intensivt smakande grönsak, frukt eller vad du nu vill torka. Råvarans naturliga smakämnen blir med andra ord starkare och tydligare än normalt.

Traditionellt har man torkat mat för att få den att hålla längre – det har varit en konserveringsmetod, helt enkelt. Idag är det fortfarande en konserveringsmetod, men minst lika mycket ett sätt att ge mat en råvara en annan textur eller djupare smak, utan allt det där onödiga vattnet. Svamp är nog utan tvekan det som torkas allra flitigast här i Sverige. De flesta av oss har väl någon gång tapetserat köksbordet med tidningspapper som kantareller har fått torka på. En metod som förvisso ger ett ganska hyggligt resultat, men som både tar onödigt mycket plats och tid. Lösningen? En torkugn! I en torkugn läggs det som ska torkas i tråg eller på galler som sedan på ett eller annat sätt staplas på varandra, vilket såklart tar betydligt mindre plats än tidningspappret på köksbordet. En vanlig torkugn tar inte mycket större plats än en mikrovågsugn.

Livsmedelstorkar finns i olika avancerade modeller – vilken som passar dig bäst beror lite på vilka krav du har. På de lite mer avancerade modellerna som vi säljer kan du ställa in temperaturen exakt på graden, medan det i de enklaste varianterna endast finns en förinställd temperatur. Olika råvaror mår bäst av att få torka i olika temperaturer, så med ett lite mer avancerat torkskåp är det med andra ord lättare att få till ett perfekt resultat. För dig som är inne med raw food-trenden (då maten inte får tillagas i högre temperatur än 48°C) är en torkugn med temperaturinställning en perfekt apparat som låter dig tillaga maten utan risk för att maten förlorar någon näring.

Torkningstips!

– Torka det som finns i säsong så har du dina favoritingredienser året om. På hösten är såklart svamp en given råvara att skicka in i ugnen, medan det nu såhär under vintern passar bra att torka citrusfrukt. Vi slår gärna ett slag för citronen, som genom torkning får fram en grymt skön sötma. Finns ditt favoritäpple i säsong? Fram med mandolinen, hyvla tunt och torka!
– Citrusfrukter skivar du tunt och torkar på 50-55 grader i cirka 12 timmar.
– Mindre bär kan torkas hela på 55 grader i 10 till 15 timmar. Jordgubbar blir bäst om du delar dem i skivor eller kvartar och kör på samma tid och temperatur som bären.
– Svamp torkas bäst i omkring 50 grader i 3 till 5 timmar.
– Zucchini, morötter och broccoli hyvlas tunt och torkas på 50-55 grader i omkring 7 till 10 timmar.
– Lök blir bäst på lite högre temperatur. Skiva tunt med kniv eller mandolin och torka på 60-65 grader i 3 till 8 timmar, beroende på vilken textur du vill ha.

Här är några av de torkugnar vi rekommenderar mest!

BÄST
Excalibur EXC10ELF, 9 800:-
Excalibur torkskåpExcaliburs allra mest avancerade modell med digital display som både låter dig ställa in önskad temperatur exakt på graden (från 29 upp till 68 grader) och hur många timmar torkugnen ska vara igång. Dubbla glasdörrar gör att man enkelt kan se hur torkningen utvecklar sig. Skåpet har tio ollar vilket innebär att du kan torka riktigt mycket åt gången! Fläkten är 18 cm i diameter och sitter i bak på ugnen, vilket garanterat ett jämnt torkresultat i hela ugnen. Robust konstruktion i rostfritt stål.

BÄTTRE
Tre Spade DeLux, 4 390:-
Tre Spade DeLux torkskåpLitet och smidigt torkskåp från italienska Tre Spade med digital display som visar aktuell temperatur. Ugnen har 12 inbyggda torkprogram, varav 7 är förprogrammerade – de andra fem kan du ställa in efter egna önskemål. Stabilt ytterhölje i rostfritt stål med plats för sex ollar på insidan som ger en total torkyta på 5 200 kvadratcentimeter. Fläkten sitter monterad i bak, vilket garanterar ett jämnt torkresultat.

Excalibur 2400, 2 400:-
Excalibur 2400 torkugnEn av Excaliburs nättare och smidigare torkugnar. Precis som på den större modellen sitter fläkten i bak, och sprider värmen jämnt över de fyra ollarna. Den avtagbara dörren gör det enkelt att kolla torkningen under tidens gång. Justerbar termostat som mäter från 40 upp till 75 grader.

 

BRA
Severin svamp- & frukttork, 849:-
Severin svamp- & frukttorkSmidig tork från Severin som med sina 31 cm i diameter inte tar mycket mer plats än en vanlig tallrik. Maskinen har en av- och på-knapp och kommer upp i temperaturer på 85 grader i botten och 70 grader högst upp. Fem torkgaller följer med som antingen kan staplas på varandra eller användas separat – gallret kan justeras i två höjder.