Fri frakt över 500 KR*365 dagars öppet köpSäkra betalningar
 Bloggmeny
Perfekt ägg sous vide

Perfekt ägg sous vide

Det berömda 63°C ägget har vi alla sett på diverse menyer och rätter de senaste åren. Men är 63°C verkligen optimalt, och hur länge ska äggen ligga i? Oavsett hur din äggpreferens ser ut så är sous viden nästan ett måste för att få till det perfekta ägget enligt dig.

Hur det perfekta ägget ska vara är en smaksak. Vissa vill ha sin äggvita helt fast med gulan krämig, andra vill att både vita och gula ska vara ganska lösa så att man kan blanda ihop dem till något som liknar en väldigt lös äggröra. En del gillar när ägget är helt hårdkokt och andra äter bara ägg med krämig äggula. Det fina är att du kan få till alla olika preferenser med hjälp av en sous vide. Det går dessutom att tillaga flera ägg på samma gång för att ha färdiga i kylen att knäcka över dina nudlar eller råbiff. 

Förutom att pochera ägg på olika temperaturer går det naturligtvis också att koka frukostägg i sous vide. Även om det är riktigt smarrigt med pocherade ägg till frukost kanske det inte är något man ställer sig och gör en vardag, det tar ju ändå strax över en timme. Det går att snabba på processen genom högre temperatur och kortare tid, då får man något som mer liknar ett kokt ägg i konsistens. Vi rekommenderar att du testar dig fram, börja med 75°C i 15 min och justera en av parametrarna uppåt eller nedåt tills du hittar rätt för ditt frukostägg.

  • 61°C känns rätt onödigt att tillaga ägg på. Det blir för otillagat helt enkelt, med bara lite vita som kapslar in en helt rå gula. 

  • Vi kan inte riktigt enas om huruvida det 63-gradiga eller det 65-gradiga ägget är det perfekta – det beror lite på användning och preferens. Vid 63°C blir gulan lite mer rinnig och krämig medan det mesta av vitan fortfarande är dallrig och lös. Det är som ett klassiskt pocherat ägg, men tack vare sous viden vet man att resultatet varje gång blir perfekt. 63°C ägg tycker vi passar bäst på Eggs Benedict, till biff Rydberg, i ramen och till allt annat där du vill ha pocherat ägg.

  • På 65°C har vi en äggula som är lite mer fudgeliknande och i konsistensen, engelskans jammy eggs förklarar äggulans tillstånd ganska väl. Vitan är på 65°C något fastare och lite mer av den sitter kvar runt äggulan. Tänk er den här äggulan på en toast Pelle Janzon, till knackish sparris eller bara att röra ner med snabbnudlar tillsammans med furikake. Det blir en otroligt härlig och krämig konsistens som passar den som inte riktigt uppskattar rinnig äggula.

  • På 67°C får vi ett ägg där äggulan är helt koagulerad med en liten, liten kärna av krämigt ägg. Det här ägget skulle passa bra på en macka eller på en sallad eller som frukostägg om man vill att gulan ska vara helt stannad. 

  • 69°C är i vårt tycke för vällagat, men konsistensen är ändå bättre än ett hårdkokt ägg. Gulan ser trevligare ut och det blir inte den där torra, sandiga upplevelsen i munnen och man slipper dessutom gummikänslan vitan kan få av att kokas i mer än 7,5 minut. Bra som frukostägg för den som gillar hårdkokt.

Vill du läsa mer om sous vide? Här finns en introduktion: Vad kan man laga med sous vide?

Vår sous vide-tabell i sin helhet hittar du här: Sous vide: temperaturer och koktider

Författare:
Logga in
Are you in the right place?
Continue to kitchenlab.se