Ingredienser

3 dl grädde
3 dl mjölk
6 äggulor
150 g socker
1 vaniljstång
4 g ice cream stabilizer

Blanda hälften av sockret med ice cream stabilizer. Värm upp mjölk, grädde, vaniljstång (du vet hur man gör) och sockerblandning till 65° C och låt svalna till ca 40° C. Vispa äggulorna med resten av sockret tills att det är ljust och hyfsat slätt.

Häll mjölkblandningen under intensiv vispning i en fin stråle ner i äggblandningen. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm försiktigt medan du rör om med en slickepott. Värm tills att blandningen når ungefär 80° C.

Sila blandningen, låt svalna och ställ in i frysen. Ta fram den igen efter ca 30 minuter och rör om. Fortsätt att göra detta tills att blandningen når ungefär minus 8 grader. Försök att hålla den flytande, om än trögviskos.  Om du vill vara helt 100% OCD-säker på att inte ha iskristaller kan du sila glassmassan en gång till på vägen ner till sifonen. Ladda med två gräddpatroner, skaka om och servera. Eventuellt får du skaka med lite våld för att få glassmassan att lossna från botten och samlas framför ventilen när du vänder sifonen upp och ner.

Det här inlägget är publicerat i Recept. Lägg till ett bokmärke med denna länk.