Fri frakt över 500 KR*365 dagars öppet köpSäkra betalningar
 Bloggmeny
Kristallklart: hur valet av vinglas påverkar vår upplevelse

Kristallklart: hur valet av vinglas påverkar vår upplevelse

Vad är man egentligen ute efter när man väljer vinglas? En sommelier svarar nog i de flesta fall att glaset ska ge vinet de bästa förutsättningarna att visa sig från sin bästa sida.

Hur många av oss har inte stått där med fingrarna kladdiga av smet, med mjöl i håret och gäster på väg, svärandes över att man aldrig mer kommer testa på bakning igen? Nåja, du kanske inte har en lika traumatisk relation till just bakning som jag har, men förmodligen har vi alla olika inslag av lärande såväl bakom oss som framför oss i matens och dryckens spännande värld. Precis som inom bakning finns det till synes många aspekter att ta hänsyn till när det kommer till vinnjutande för att verkligen få till det där lilla extra. Det är ofta väldigt roligt och lärorikt att utforska hur olika parametrar påverkar hur vi upplever ett vin. Man slipper, under normala omständigheter, också mjöl i håret.

Valet av vinglas är en sådan aspekt av vindrickandet där vi kan experimentera och få en direkt sensorisk förändring bara genom att byta bägare. En sådan som får dig att njuta annorlunda nästa gång du beställer ett glas mousserande på krogen eller öppnar en flaska vin hemma.
För vad är man egentligen ute efter när man väljer vinglas? En sommelier svarar nog i de flesta fall att glaset ska ge vinet de bästa förutsättningarna att visa sig från sin bästa sida. Som minst ska glaset inte förta dryckens uttryck på ett eller annat sätt. Till saker som potentiellt skulle kunna förta intrycket av ett vin hör bland annat glasets tjocklek, av den enkla anledningen att man vill ha ett sömlöst, droppfritt möte från glaset in i munnen. Därför är ett tunt vinglas utan tydliga sömmar och utan en tjock läpp något jag personligen föredrar.

Att kärlet du valt inte ger vinet smak är också en bra grej, dels för att vin i de flesta fall inte är tänkt att förädlas vidare efter att det tappats på flaska, men också för att du som konsument har betalat för en färdig dryck. I vissa fall förändras ett vin positivt av att ligga på rygg i många år, men inget dåligt eller enkelt (i sin bästa bemärkelse) vin mår bra av det så även i de fall där vin ”ska” lagras har du betalat för något som är fundamentalt bra, men kan bli ännu bättre med tiden. Därför är bägare gjorda av glas även ur denna aspekt ett strålande val ungefär alltid.

Foten på ett vinglas sägs vara till för att man inte ska ändra temperaturen på sitt vin via händerna, som alstrar värme. Att värma sitt vin i handen är dock det bästa sättet att långsamt höja temperaturen ifall du fått det för kallt. Så glasfoten är sällan något jag lägger speciellt mycket vikt vid mer än det estetiska. 

Skillnader på olika vinglas






Vad är det då som gör att ett och samma vin potentiellt upplevs annorlunda ur två olika typer av glas? Det korta svaret är mängden luft vinet kommer i kontakt med i kombination med diametern på glasets mynning. Vin är nämligen fullt av mer eller mindre flyktiga doftmolekyler. Doftmolekyler som förekommer i olika koncentration i olika typer av vin. I grund och botten skulle därför ett vinglas med en bredbottnad kupa och en mynning som avsmalnar upptill fungera ypperligt för de flesta viner. I mångt och mycket förhåller det sig också så. Man kommer otroligt långt med ett vinglas som följer följande enkla formel. Tunt, utan tjock läpp eller kännbara sömmar, med en större kupa än mynning.

Vill man vara något mer nördig, vilket är lite av vad vi är här på KitchenLab, så finns vissa vinstilar som är tänkta att avnjutas unga, krispiga och fräscha. Andra skall gärna lagras länge och uppvisa komplexitet från såväl rostade ekfat och långsam oxidering av vinet, vilket är vad som händer när vi låter ett vin lagras. Tar vi då hänsyn till att viner förändras av kontakt med syre blir det också naturligt att vi väljer vinglas baserat på vad vi dricker.

När vi nu häller upp ett glas txakoli, ett lekfullt friskt vin från Baskien i norra Spanien, som är avsett att drickas ungt och läskande (ihop med pinxtos eller avnjutas i sin ensamhet) i en bred kupa där mycket luft kommer i kontakt med vinet kommer det snabbt tappa fräschör.

Chansen är också stor att vi häller för mycket vin i vår breda kupa och inte hinner njuta av vinet vid en behaglig temperatur. Jag drar mig från att skriva ”rätt” temperatur då vin redan är präglat av ett ogynnsamt rykte att vara svårt och snobbigt för många nyfrälsta, men faktum är att temperatur är en till parameter som kommer göra underverk för ens inmundigande och spelar en stor roll för hur ett vin upplevs. De flyktiga doftmolekyler som tidigare nämnts lämnar nämligen glaset snabbare vid högre temperaturer. Så helt plötsligt har vi hällt för mycket vin i ett glas där vinet får för mycket luft och får en ogynnsam temperatur snabbare än vi hinner dricka upp. Har man otur (eller är något mindre törstig än jag) blir man kvar med ett glas txakoli som smakar deprimerade päron med en obalanserad och stickande syra* istället för ett friskt, kallt, törstsläckande och piggelin-doftande vin. Jag vet hur jag vill ha min txakoli en solig dag på balkongen i alla fall!  - I ett vanligt vitvinsglas, där jag häller strax upp till där glaset är som bredast för att sedan ställa tillbaka vinflaskan i sin ishink.
*En nypa salt, tack.

Ett annat tydligt och välsmakande experiment man kan unna sig själv är att jämföra hur mousserande vin, i synnerhet champagne, smakar i ett glas som har formen för att ge plats åt en mångfald av intressanta dofter. Champagne av den enkla anledningen att det är ett komplext vin av sin natur.
Det lagras länge på sin jästfällning (som ger vinet sin brödiga och jästiga karaktär genom en process som heter autolys) och sedan på flaska i många år innan det når hyllan. Här finns dofter i överflöd att uppleva om vinet får möjlighet att blomma ut, det vill säga komma i kontakt med en tillräcklig mängd syre samt ha en smalare mynning som fångar upp allt fantastiskt!

Ett exempel på sådana glas är bl.a Riedel Veritas Champagne, Riedel Veritas Sauvignon Blanc eller Zieher Vision Fresh. Har du inte förutsättningar att jämföra hemma så be om ett generiskt vitvinsglas och ett flöjtglas nästa gång du är på krogen och beställer champagne för att se ur vilket glas du upplever flest nyanser.

Hur påverkar valet av vinglas smaken?




Svaret är ganska enkelt men också något komplext. Som bekant så är tungan inte jätteduktig på att uppfatta nyanser utöver de grundsmaker människan blivit försedd att upptäcka. Som barn lärde jag mig att receptorerna för våra grundsmaker var koncentrerade runt olika delar av tungan, men den forskningen är sedan länge inaktuell. Därav bör det spela en mindre roll var i munnen vinet träffar när det lämnar glaset, i annat fall än när det rinner rätt ner i strupen utan kontakt med tungan. Jag rekommenderar ingen att sondmata sig själv eller någon annan vin.
Munhålans temperatur verkar enligt viss forskning vara väsentlig (som är tydligt varmare än vinet vi dricker, förhoppningsvis) samt även i viss mån vår munhålas PH. Tillförsel av luft spelar en stor roll även här, då det finns en motorväg från munhålan till vårt doftcentra. Det är anledningen till gurglandet och surplandet som ibland förekommer när vi nördar smakar på vin, vi tillför luft.
I vin kan vi hitta grundsmakerna sötma, syra och beska. Umami och sälta förekommer inte i mätbara värden fastän såväl upplevd sälta och umami kan finnas där. Bland annat är det inte ovanligt att man pratar om en viss sälta i Champagne, Chablis, och en del viner från Sicilien, samt charkuterier och olivspad i röda viner främst från norra Rhône. Kontentan är i alla fall att du bör ta större hänsyn till vinets förmåga att uttrycka doft vid val av vinglas. Det är den som står för en majoritet av den upplevda ”smaken” i ett vin.
Med det sagt så spelar givetvis textur, syra, viskositet och sammanhanget roll för vår helhetsupplevelse. Ett trögflytande dessertvin dricker jag hellre ur ett mindre glas. Samma basformel för glasets form tillämpas, men glaset får gärna vara petit. Anledningen till det är att man kommer puta med läpparna och få in en mindre mängd vin när man dricker ur ett sådant glas.

I kontrast till detta så kommer vi behöva förbereda oss för en större mun när vi dricker ur exempelvis Reidel Veritas Montrachet (oaked chardonnay). Putar du med läpparna när du ska ta en klunk ur en så bred mynning är risken stor att det hamnar lite vin i din mun, och ganska mycket vin utanför munnen.
Samla dina vänner, ställ fram lite olika glas och testa dig fram. I slutändan är det som vanligt; gott är gott och du bestämmer vad som är bäst för dig. Förhoppningsvis har en viss nyfikenhet väckts.

Salúd!







Champagne ur tulpanformade glas är kalasbra för att framhäva alla komplexa aromer dessa viner är fulla av. Våga även testa ännu större glas!









Författare: Felix Kierebinski
Logga in
Are you in the right place?
Continue to kitchenlab.se