Varukorgen har uppdaterats. Till kassan
365 dagars öppet köp fri frakt Till kassan

Knivar från Laguiole

knivar laguiole

Laguiole är namnet på en by i Frankrike med 1300 invånare. Den ligger inte långt från knivstaden Thiers som i sekler varit centrum för fransk knivindustri. Ordet Laguiole är mest använt som benämning på en modell av knivar som tillverkas runt byn, men eftersom det handlar om Frankrike är det naturligtvis även beteckning på en ost (semi-hård från komjölk).

Knivmodellen har sitt ursprung i en form som influerats av den spansk-arabiska kniv som kallades Navaja. Knivar som påminner om dagens modeller började tillverkas i början av 1800-talet. Året 1829 skapades den första riktiga Laguiole-kniven av den lokale smeden Casimir-Antoine Moulin och runt 1840 kom de första modeller som, förutom det infällbara knivbladet, även innehöll en syl avsedd att punktera skinn och magsäck på får som ätit för mycket färskt gräs och annars riskerade dö. I första halvan av 1880-talet introducerades knivar med korkskruv och när en ny, mer tillåtande, alkohollagstiftning infördes fick bysmederna i Laguiole tillverka många sommelier-knivar åt den förmögna franska stadsbefolkningen.

De sex nitar i metall som tillsammans formar ett kors var avsedda att förse fåraherdar och andra nomadlevande med ett krucifix då de skulle be sina böner. Traditionen bjuder att kniven stacks ner i brödet med korset, Herdens kors, riktat mot dem som skulle be.

Det mönster som löper längs ryggen på kniven är unik för varje knivsmed, och är att lika med den signatur en konstnär sätter på sitt fullbordade verk.

knivar laguiole

Biet eller flugan som pryder baksidan på kniven gjorde entré för första gången 1909 men blev inte vanlig förrän efter andra världskriget. Det finns många teorier om vad flugan eller biet symboliserar. En del säger att biet är det påvliga bi som blev en symbol för ämbetet efter att kardinal Maffeo Berberini introducerade sitt släktvapen som symbol år 1623, medan vissa påstår att Napoleon imponerades av modet hos lokalbefolkningen och därför förlänade orten rätten att använda hans symboliska bi.

Andra påstår att detta är rent struntprat eftersom ortsbefolkningen är känd för sin flerhundraåriga motvilja mot att delta i någon form av militär tjänstgöring. Precis som med alla andra bra mysterier förefaller det som om de som borde veta bäst är de som är minst säkra på vilken version som är sann.

Namnet Laguiole är varken patenterat eller skyddat så det finns inget hinder för företag att tillverka knivar av dålig kvalitet och använda beteckningen. Bland dem som inte har något att dölja finns en tradition att prägla tillverkningslandet längst in på knivbladet. Följaktligen står det ”France” eller ”Made in France” på alla Laguiole-knivar värda namnet. Ett annat igenkänningstecken är korset av metallstift på sidan av handtaget. Att borra hål för och fästa dessa stift har visat sig svårt att göra annat än för hand. Följaktligen är det bara de ”riktiga” Laguiole-knivarna som har Herdens kors.

I vår butik kan du hitta knivar från två smedjor i Laguiole:

Företaget Forge de Laguiole bygger på alla de gamla traditionerna men bildades så sent som 1987 för att trygga överlevnaden av det hantverk som kommit att prägla orten och som även utomlands blivit ett kännetecken för fransk hantverkstradition. Företaget bildades av ett antal förmögna entusiaster och Philippe Starck fick uppdraget att rita huvudkontoret och produktionsanläggningen. Knivsmederna som anslöt sig till bolaget hade tillsammans många hundra års erfarenhet och stora investeringar har gjorts för att se till att nya förmågor får lära sig denna, på så många sätt, njutbara konst.

Forge de Laguiole tillverkar endast på beställning, från det att vi beställer dessa knivar från fabriken tar det ca fem månader till att de levereras.

Lagioule d’Aubrac är det andra märket vi har valt ut. Med en mer varierad design och en större modellbredd tycker vi att dessa knivar och sabreringssablar förtjänar en plats i alla hem där det bor folk som uppskattar kvalitet, tradition och hantverkskunnande.

Vi hoppas att den kniv du köpt får dela många härliga matbitar och stunder med dig och dina efterkommande!