Se filmen

Coravin

På KitchenLab blir vi extra glada när vi hittar produkter som verkligen gör skillnad. Ett bra exempel är Coravins fantastiska vindekanteringssystem som låter innehållet i en vinflaska leva vidare i många år efter att du har tagit det första glaset. Det här är märket som gör prylen som ger dig frihet att hälla upp så mycket du vill, från vilken flaska du vill, när du vill – utan att ens öppna flaskan! Om du inte redan är såld, utan undrar vad tusan som är så bra med den, så förklarar vi det mer än gärna.

Om Greg Lambrecht

Till att börja med måste vi ge lite bakgrund om Coravins uppfinnare, Greg Lambrecht – en fanatisk konnässör och vinnjutare med en vinkällare som omfattar tusentals flaskor från de riktigt stora husen och årgångarna. Greg började sitt vuxna liv som kärnfysiker, utbildad på anrika MIT, och sedan verksam i Japans kärnenergiprogram på 80-talet. Kärnfysik visade sig dock inte vara hans kall utan han sadlade om för att bli uppfinnare inom det medicintekniska fältet. Där är han upphovsman till flera banbrytande implantat för ryggmärgsskador. Idag reser han världen runt i arbetet, men stannar såklart ofta några dagar extra i de regioner där det produceras bra vin.

För femton år sedan började Greg experimentera med metoder för att provsmaka vinflaskor utan att överhuvudtaget exponera vinet för syre. Efter tjugotre prototyper med varierande resultat, lyckas han skapa det perfekt fungerande systemet som idag säljs som Coravin.

Hur Coravin fungerar

Grundidén med Coravin är att du ska kunna dricka ditt vin utan att exponera det som är kvar i flaskan för luft. När alkohol kommer i kontakt med syre får bakterien acetobacter fart och fermenterar alkoholen till ättiksyra. Ingen höjdare för din vällagrade rödvinsflaska alltså. Att bespara vinet den obehagliga upplevelsen är något som det har gjorts många försök på genom åren – allt från sprayer till luftpumpar och vakuumförpackare. Coravin är en relativt ny uppfinning, och i våra ögon det mest sofistikerade sättet att göra det på.

Det fungerar som så att du sticker in en tunn nål genom korken på vinflaskan. Genom den pumpar systemet in argon – en ädelgas som ogärna reagerar med andra ämnen. Eftersom den är helt lukt-, färg- och smaklös kommer ditt vin kommer inte påverkas. När argonet pumpats in håller du flaskan i en bra hällvinkel och vinet rinner lätt och snyggt ut. Gasen fyller upp det utrymmet i flaskan som vinet tog. När du sen drar ut nålen så kommer det knappt märkas att den varit där då korken försluter sig själv. Det bygger på att det är en kork av just naturkork – på syntetiska material fungerar inte.

Fortfarande inte såld?

Det som gör Coravin en så bra produkt är att den inte bara låter dig provsmaka ett vin eller ta ett glas utan att exponera det för luft – den lämnar även din flaska och kork helt intakt. Du kan ställa tillbaka den i vinstället och se flaskan som oöppnad. Flera av de stora vinproffsen är fans – Jancis Robinson, Robert Parker, Wine Spectator och Decanter hyllar alla Coravin. I Sverige har bland annat SvD vinkrönikör Mikael Mölstad kallat den för en revolution för vinnjutarna. Många restauranger och vinbarer har tack vare Coravin även börjat sälja sina årgångsviner på glas.

Efter att vi på KitchenLab har provat, smakat, utvärderat, pillat och letat fel. Eller vänta. Vi har också googlat, läst på forum, väntat, pillat lite mer och smakat igen – och vi kan konstatera följande:

  • Av den uppsjö av blindtester som gjorts med Coravin har man inte kunnat påvisa någon förändring i vinet över 6 månader (p.g.a systemets relativa ungdom finns det inga tester över längre perioder än så). Det finns inget blindtest där man kunnat konstatera påverkan på vinet av Coravin-metoden.
  • Coravin är ett fantastiskt och idiotsäkert system. Det är lätt att hantera och i princip omöjligt att förstöra en flaska vin.

Har du några verkligt fina vinflaskor som du har sneglat på i flera år? Eller oroar du dig för att Systembolaget ska plocka ut din favorit-sauternes ur sortimentet? Slå till! Med Coravin får du äntligen möjlighet att bara ta ett glas, utan att behöva dricka upp hela flaskan. Coravin öppnar upp för så många möjligheter och ger dig en stor frihet i din vinkonsumtion – egentligen oavsett nivån i ditt vinintresse. Använd den till vinprovning hemma eller för att utforska din vinkällare.

Varukorgen har uppdaterats.

Till kassan