Kaffebönor

Den kaffebönan som nästan allt kaffe idag kommer ifrån härstammar från Etiopien med omnejd och har därifrån exporterats via Arabiska halvön ut i världen. I Etiopien ida...Läs mer

Den kaffebönan som nästan allt kaffe idag kommer ifrån härstammar från Etiopien med omnejd och har därifrån exporterats via Arabiska halvön ut i världen. I Etiopien idag finns det fortfarande tusentals sorter medan kaffet som odlas i resten av världen endast är ett dussin varianter som alla utgår från de här tidiga exporterade plantorna.

Själva kaffebönan är en del av det röda kaffebäret och är inte en höjdare att äta obehandlad, även om det går. Efter man har plockat kaffebäret finns det olika metoder att processa bönorna till det kaffet vi brygger med. Det vanligaste är att bönorna tvättas och man med maskin tar bort allt utom själva bönan. Efter det får de ligga och fermentera i allt från 12 timmar till en vecka. Den här typen av kaffe tenderar att vara lite mer syrliga och med lite klarare smak. Den andra stora metoden är att låta bönorna fermentera med både skal och fruktköttet fortfarande på. Det ger en speciell smak till bönorna och kaffet brukar vara sötare med lite mer fyllig känsla. Titta efter om kaffet är wet-processed/washed eller om den natural. Det finns även fler metoder som honey-processed och pulped-natural.

Det andra stora avgörande steget för smakprofilen på kaffet är hur det rostas. En rostningsprocess brukar vara någonstans mellan 9 och 12 minuter och beroende på temperatur, luftflöde och en mängd andra variabler blir kaffet ljust till mörkrostat. Olika kaffesorter rostas på olika sätt beroende på bland annat storlek, densitet och vatteninnehåll.

Här hittar du just nu inte så mycket, men mer är på väg in!

× Stäng

Varumärken