Varukorgen har uppdaterats. Till kassan
365 dagars öppet köp fri frakt Till kassan

Perman Knives

KitchenLab presenterar en av Sveriges i särklass bästa knivsmeder: Rickard Perman

I det landområde som idag heter Sverige har det tillverkats knivar av järnlegeringar sedan 550 f Kr och det hade ju varit ganska konstigt om det inte hade uppstått några traditioner över tiden; en serie kollektivt accepterade förväntansbilder över vilka egenskaper som tillsammans utgör en bra kniv, och även ett vagt konsensus om vad som gör den ena kniven vackrare än den andra. Kort sagt har vi en massa landsmän som vet mycket om ur man gör en riktigt bra och vacker kniv.

Att respektera traditioner och samtidigt vara nydanande både vad gäller funktion och design är en balansakt som få hanterar. Det förutsätter i detta fall en respekt för hantverkets traditioner men även en känsla för det sköna och ett mod i att våga utmana. För att sedan visionerna skall förverkligas behöver de dessutom hitta en individ som har en fingerspitzengefühl likt Stradivarius och ett tålamod som Michelangelo.

Rickard Perman är en individ med alla dessa kvaliteter, dessutom med en västernorrländsk blygsamhet (som omedelbart skulle förkasta dessa högtravande liknelser). Född 1979 och numer bosatt i Årsta började han tillverka sina första knivar vid 13 års ålder. Trots att Perman aldrig haft knivarna som yrke har det med tiden blivit många, många knivar som funnit vägen till tacksamma kockar. Med tiden har Perman odlat fram ett eget formspråk och de flesta knivar har linjer som är lätta att känna igen.

En snabb googling ger en antydan om Permans många meriter. Genom åren har det blivit en hel del titlar och nu senast 2018 vann Perman Kniv-SM i klasserna Konstkniv, Större samt Kökskniv, där han även knep silverplatsen. En del av Permans mindre bruksorienterade men mer fantasifulla skapelser ser ut att vara hämtade från Tolkien och går på export till Asien.

För oss på KitchenLab är det alltid funktionen som är i centrum och även om vi inte alls är immuna för skönheten i dessa alster är det helt avgörande att det är bruksvärdet som är varje knivs främsta företräde. Permans knivar är helt fantastiska att använda. Med Permans instinktiva känsla för geometri är knivarna ergonomiskt fulländade samtidigt som de stållegeringar som används garanterar att de i rätt händer kan slipas upp till en oroväckande skärpa.

Stålsorterna som Perman använder är framför allt Elmax från Uddeholm, ett hårt, rostfritt stål som klarar det mesta i syraväg och ändå håller skärpan länge. De mönstrade bladen är tillverkade av Damasteel, ett litet företag i bruksorten Söderfors utanför Gävle som är världsledande på att göra damaststål av blandade legeringar av pulverstål. Råstålet från Damasteel kostar som silver – runt 5000 kronor per kilo – men då får man också fantastiska egenskaper utöver de vackra mönstren. Damasteel har en helt egen historia som vi kommer att beskriva vid ett annat tillfälle.

Perman tillverkar knivskaft i många olika material men de flesta knivar vi på KitchenLab har på lager just nu består av masurbjörk eller vril som stabiliserats genom att tillsammans med epoxy sättas under högt tryck. Samma metod används på instrumentpaneler på riktigt exklusiva bilar och gör att träet inte rör sig oavsett förändringar i luftfuktighet och temperatur. Träet fixeras sedan till bladet med nitar av höghållfast rostfritt stål som poleras till spegelfinish.

Ja, där har du skälen till att vi på KitchenLab är så stolta att som enda butik presentera dessa mästerverk! Vi rekommenderar att se dem i verkligheten. Några exemplar finns att betrakta både i Stockholms- och Malmöbutiken. Välkommen in!