Vakuummaskiner – Köksguiden #5

Bra och pålitliga vakuummaskiner borde finnas i alla kök. Tycker du att det låter som en halvdyr nördpryl? Då har du helt fel: Det här är nämligen maskinen som kan spara dig tusentals kronor varje år. Hur då? Fortsätt läs, så berättar vi hur!

Alla kök borde ha en bra vakuummaskin. Och när vi säger alla kök menar vi verkligen alla kök: På restaurangen med Michelinambitioner, i hemmaköket där ett och annat halvfabrikat kanske slinker igenom, på den lilla kvarterskrogen och hos hemmakocken som lagar sig igenom Modernist Cuisineböckerna. Jodå, alla har de nytta av att vakuumförpacka (ofta kallat ”vacca”) maten och samtliga skulle spara både tid och pengar med en sådan.

Varför? Anledningen är enkel: Genom att vacca maten eller råvarorna gör man så att de håller längre, och därigenom minskar man också svinnet. Med risk för att låta som en extremt torr politiker så är ju faktiskt matsvinnet ett av våra allra största miljöproblem, så genom att skaffa en vakuummaskin kan man säga att du kombinerar nytta med lite nördnöje. Bra va?

Tekniken är inte så komplicerad: Maskinen avlägsnar helt enkelt luften från påsarna och förseglar sedan densamma hermetiskt, med endast maten kvar inne i påsen. Och i och med att det inte finns någon luft kvar kring maten finns det knappt något syre för bakterier att frodas i = maten håller betydligt längre.

Vakummförpackad sparris.Tillhör du den stora skaran svenskar som, likt Zlatan Ibrahimovic, har en jaktlicens? Då borde en vac vara en lika självklar ägodel som bössan. Fäll en älg, stycka, packa, vacca. I och med att extremt lite luft läcker genom påsarna håller en vakuumförpackad köttbit betydligt längre i frysen än en bit som lagts i en fryspåse och sedan skickats in i frysen. Men tekniken passar såklart till mer än bara kött: Grönsaker, fisk, inläggningar, matrester med mera går alldeles utmärkt att förlänga livslängden på genom vakuumförpackning. Dessutom är en bra vakuumförpackare a och o om du ska laga mat sous-vide (som du kan läsa mer om här).

Det finns två typer av vakuummaskiner: Frontmatade vakuumförpackare och kammarförslutare. De frontmatade varianterna har en lucka där kanten av påsen placeras innan luften sugs ut och påsen förseglas. De är främst anpassade för hemmaköket, men finns också i varianter som passar perfekt i restaurangköket. Här sträcker sig prisintervallet från kring en tusenlapp upp till tio tusenlappar – generellt kan man säga att funktionerna blir fler, kvaliteten högre och sugförmågan starkare ju högre upp i prisskalan man kommer.

Kammarförslutare är främst framtagna för restaurangkök, men finns också i några varianter som passar det lite mer ambitiösa hemmaköket. Här läggs hela påsen ner i maskinen innan locket dras igen, luften sugs ut och påsen förseglas. Dessa varianter kostar från en bit över 10 000 kronor och uppåt.

Funderar du på att börja med sous-vide? Då behöver du verkligen en bra vakuummaskin! Kolla gärna in vårt sortiment av vakuummaskiner, eller varför inte vårt sous-vide-paket, där allt som behövs för att köra igång ingår.

Osäker på vilken typ av maskin som passar dig? Här får du några tips!

BRA
Polyscience 150
Polyscience 150En stabil förpackare från amerikanska Polyscience med pulsknapp (som ger större kontroll över utsuget), en knapp för lite längre förslutningstid (för hårdare paketering) och en knapp som försluter påsen direkt när du trycker på den, vilket passar perfekt om påsen innehåller någon vätska. Liten och smidig, passar dig som vill paketera mat för förvaring eller dig som vill börja med sous-vide – en perfekt instegsmaskin.

BÄTTRE
Tre Spade / Takaje
Tre Spade / TakajeVakuummaskin från italienska Tre Spade som trots att den är liten och nätt är kraftig. Med hjälp av det fastmonterade munstycket kan du enkelt suga ut luften ur burkar eller flaskor. Suger upp till 16 liter per minut och kan väggmonteras för smidigare hantering. Passar hemmaköket med lite högre krav och dig som är en flitig sous-vidare.

Vac-Star – EasyPro

Vakuummaskin EasyPro - Vac-StarVakuummaskin från Schweiziska Vac-Star som är en mycket kraftfull vakuumförpackare i förhållande till både pris och storlek på maskin. Kan användas i både hemmakök och i det enklare restaurangköket. Med sin brännvidd på 36 cm så klarar den att förpacka det mesta som man kan tänkas behöva vakuumförsluta.


BÄST

Bisva/Sico S350
Bisva/Sico S350Från Bisva/Sico som suger upp till 27 liter per minut och passar hemmakocken som bara nöjer sig med det bästa och restaurangen som vill ha en smidig men ändå pålitlig vakuummaskin för daglig paketering. Robust konstruktion i stål och aluminium. Trippelförseglar, vilket garanterar ett tätt resultat. 10 valbara tider för olika hårt tryck. Automatisk eller manuell försegling. Kan kompletteras med slang för försegling av burkar och flaskor.

Varukorgen har uppdaterats.

Till kassan