Bästa knivstålet – lär dig skillnaden

Knivstål Att välja knivstål kan vara svårt. Vad är det som gör ett knivblad bättre än ett annat? Varför är den här damaskuskniven billigare än än den där som inte är damaskus? Vad menas med att bladet är gjort i VG-10 stål? Det finns mycket frågor. Bortsett från de oftast fina handtagen hänger allt hantverk i […]

När det skenade på KitchenLab – Matgeek

Johan (Matgeek) besökte nyligen vår butik i Stockholm. Flytande kväve, kolsyreis och sfärer av bloody mary är några saker som vi hann ta itu med. Produkter i videon Searzall PowerJet Startkit molekylär gastronomi Våtservett Bakform i silikon Maraschinokörsbär Big K grillbriketter Traeger Timerbline 1300 Dualit brödrost Del 1 Del 2

Recept – Fluffig mjukglass i sifon

Ingredienser 3 dl grädde 3 dl mjölk 6 äggulor 150 g socker 1 vaniljstång 4 g ice cream stabilizer Blanda hälften av sockret med ice cream stabilizer. Värm upp mjölk, grädde, vaniljstång (du vet hur man gör) och sockerblandning till 65° C och låt svalna till ca 40° C. Vispa äggulorna med resten av sockret […]

Ny logga och grafisk profil

KitchenLab byter grafisk stil för att visa vilka vi alltid har varit. Vi önskade oss en grafisk identitet som visar vad vi vill och vad vi står för, vad som gör oss annorlunda och vad våra kunder har rätt att förvänta sig samt varför vi tycker det är så jäkla kul och viktigt med mat […]

Vilket kaffe passar dig? Del 1 – Espresso

En kopp kaffe kan vara så många olika saker. Allt från snutkaffe som stått på värmeplattan sen gamle kungen dog, till en handbryggd kopp som både tar längre tid att göra och kostar mer än lunchen. I medelhavsområdet betyder en kaffe en enkel espresso och de vet knappt vad bryggkaffe är. I Sverige slog espressotrenden först […]

Om att överraska med mat

Visst är den vacker? Tanken på enkel god mat där endast bra råvaror tillåts briljera. Idén om att låta primörer skina i sällskap av endast någon smakförhöjare. Ni kan säkert föreställa er. Ta en sallad på solvarma tomater, nyryckt basilika, olivolja och buffelmozzarella. Servera den en ljummen sommarkväll med ett glas rött mellan cypress och […]

Hemgjord snaps bättre än bortgjord…

Om bara några dagar går helan igen. Gäddorna leker i vikar och vass och vi är mitt uppe i vår ljusaste högtid. Det är midsommar. Sillen är inlagd, allt doftar dill och den första färskpluggen är redo att skördas. Simonsson behöver man inte ens bjuda in. Han kommer ändå. Det är en trevlig tradition. Gustafssons […]

Sparrisens bästa tid är nu!

Få säsonger är så uppmärksammade inom gastronomin som just sparrissäsongen. Det finns mängder med åsikter och idéer om hur sparris ska tillagas, vilka sorter är att föredra och vad bör man med fördel servera till. Går det ens att jämföra grön och vit sparris och är den svenska sparrisen verkligen godare än den tyska? Frågorna […]