Vilket kaffe passar dig? Del 1 – Espresso

En kopp kaffe kan vara så många olika saker. Allt från snutkaffe som stått på värmeplattan sen gamle kungen dog, till en handbryggd kopp som både tar längre tid att göra och kostar mer än lunchen. I medelhavsområdet betyder en kaffe en enkel espresso och de vet knappt vad bryggkaffe är. I Sverige slog espressotrenden först […]

Om att överraska med mat

Visst är den vacker? Tanken på enkel god mat där endast bra råvaror tillåts briljera. Idén om att låta primörer skina i sällskap av endast någon smakförhöjare. Ni kan säkert föreställa er. Ta en sallad på solvarma tomater, nyryckt basilika, olivolja och buffelmozzarella. Servera den en ljummen sommarkväll med ett glas rött mellan cypress och […]

Hemgjord snaps bättre än bortgjord…

Om bara några dagar går helan igen. Gäddorna leker i vikar och vass och vi är mitt uppe i vår ljusaste högtid. Det är midsommar. Sillen är inlagd, allt doftar dill och den första färskpluggen är redo att skördas. Simonsson behöver man inte ens bjuda in. Han kommer ändå. Det är en trevlig tradition. Gustafssons […]

Sparrisens bästa tid är nu!

Få säsonger är så uppmärksammade inom gastronomin som just sparrissäsongen. Det finns mängder med åsikter och idéer om hur sparris ska tillagas, vilka sorter är att föredra och vad bör man med fördel servera till. Går det ens att jämföra grön och vit sparris och är den svenska sparrisen verkligen godare än den tyska? Frågorna […]

Vilken sous-vide-cirkulator passar dig och dina behov?

Sous-vide är numera ett vanligt begrepp i kök på alla nivåer, från hemmaköket till proffsköket. Sous-vide är ett samlingsnamn för en matlagningsteknik som kort förklarat går ut på att tillaga vakuumförpackad mat i ett vattenbad med precisionsbestämd temperatur. Vill du läsa mer så läs vårt tidigare inlägg om sous-vide. I detta inlägg skall vi prata […]

Meat the Beefer

En ny stjärna har introducerats på grillhimlen- Beefer. Det här är ingen vanlig gasolgrill. Beefer kan komma upp i 800 grader, något som vanliga gasolgrillar inte klarar av. Ytan blir krispig men insidan behåller sin saftig- och mörhet.   Tack vare den extrema värmen så “karamelliseras” (ja, vi vet att kött inte innehåller så mycket […]