Fri frakt över 500 KR*365 dagars öppet köpSäkra betalningar
 Bloggmeny
Kaviar - en djupdykning i havets svarta guld

Kaviar - en djupdykning i havets svarta guld

kaviar, ofta känd som det svarta guldet, är en uppskattad delikatess världen över. Kvaliteten, smaken och värdet på kaviar kan variera stort beroende på flera faktorer, inklusive störarten, uppfödningsmetoder och framställningsprocess. Ordet kaviar kommer från persiskans خاويار (Xāviār, khag avar) vilket betyder "havande stör". På ryska används ett annat ord икра (ikra) som betyder "fiskrom". I denna sektion djupdyker vi i kaviarens klassificering och de distinkta skillnaderna mellan olika störarter som används i produktionen och annat matnyttigt att känna till.

Klassificering av kaviar

kaviar klassificeras traditionellt baserat på störarten, kornstorlek, färg, och mognadsgrad. Kvaliteten och därmed priset på kaviar påverkas av dessa faktorer:

Störart: Bestämmer grundsmaken och textur.
Kornstorlek och -färg: Större och ljusare korn anses ofta mer värdefulla.
Mognadsgrad: Påverkar smakens djup och komplexitet.


Skillnaden på olika störarter


Oscietra (Acipenser gueldenstaedtii)
Oscietra, som kommer från den ryska stören, erbjuder korn i varierande nyanser från guld till mörkbrun. Denna caviar är känd för sin nötiga underton och finess i smaken, med en lätt salt och smörig avslutning.

Beluga (Huso huso)
Beluga-stören är mest känd för att producera den mest exklusiva och dyraste caviaren. Den kännetecknas av sina stora, ljusgrå till nästan svarta korn. Belugacaviar är uppskattad för sin krämiga, rika smak och smöriga konsistens.

Siberian Sturgeon (Acipenser baerii)
Siberian caviar, från sibirisk stör, är känd för sin medelstora kornstorlek och sin rika, komplexa smak. Den har en fast textur och en smak som kan variera från mild till intensivt nötig.

När du väljer caviar, överväg tillfället och dina personliga smakpreferenser. Exklusiva sorter som Beluga eller Oscietra passar utmärkt för speciella tillfällen, medan andra sorter som Siberian kan vara mer lämpliga för mer avslappnade sammanhang eller garnering av maträtter.

Logga in
Are you in the right place?
Continue to kitchenlab.se