Fermentering & konservering
Fermentering är en metod för konservering, även om det skiljer sig från det vi känner som konservering. Inläggningar med socker och vinäger (eller ättika) har... Läs mer
-
Artisan Division of Workman Publishing
The Noma Guide to Fermentation av Rene Redzepi
330 kr -
Natur & Kultur
Det nordiska skafferiet: torkning, mjölksyrning, fermentering… av Johan Björkman
230 kr -
Natur & Kultur
Salt, socker och vinäger av Olle T Cellton
280 kr -
Phaidon
Preserving – Ginette Mathiot
360 kr -
Kilner
Lock och luftlås Fermentering set – Kilner
249 kr
Fermentering är en metod för konservering, även om det skiljer sig från det vi känner som konservering. Inläggningar med socker och vinäger (eller ättika) har gjorts länge för att kunna bevara sommarens frukter och grönsaker långt in i vintern – och fermentering är också en teknik för förvaring. Surkål och kimchi är två produkter som vi tydligt känner som fermenterade. Men det mesta av vad som gemene man konsumerar för njutning är faktiskt fermenterat. De uppenbara exemplena är ju vin, öl, ost och bröd som alla bygger sina komplexa smaker i en jäsprocess. Men även kaffebönan och kakaobönan fermenteras innan den torkas och rostas. Här hittar du kokböcker om både fermentering och konservering vi tycker är värda att läsa.