Fri frakt över 500 KR*365 dagars öppet köpSäkra betalningar
 Bloggmeny
Blommig pasta - ravioli med ricottakräm, äggula, ramslöksolja och citron

Blommig pasta - ravioli med ricottakräm, äggula, ramslöksolja och citron

Utöver sällskapet, kommer smak och doft alltid att vara det primära när man sätter sig ned för att äta. Snart därefter kommer verkshöjden; hur mycket arbete har lagts ned för att leverera det som nu står framför dig? Det talas med själlös rutin om hur vi äter med ögonen, men uttrycket förtäljer inte hela sanningen. Det immanent vackra ligger också i att något är genomarbetat och korrekt utfört rakt igenom. Särskilt uppenbart blir det när man tapetserar bakbordet med en blomstrande pastadeg och rör ihop en ricottakräm, med parmesan och något nyskördat grönt. Skänker man yttermera till blandningen en utvald olivolja som förnimmer om en nyklippt gräsmatta framför ett älskat sommartorp får man snart höjd på verket. Den varmt färgade äggulan, ett klassiskt solöga, kommer om man gjort rätt att spela en särskild huvudroll i vår blommiga pasta. Slutligen kryddar och dekorerar vi med ramslöksolja, riven parmesan, citronzest och ännu fler prunkande blommor. Vill du veta mer om ramslök och ta del av recept på både ramslökssalt och ramslöksolja - se vårt ramslöksinlägg här på Köksbloggen.


Blommig pasta - ravioli med ricottakräm, äggula, ramslöksolja och citron


Fyllningen - ricottakräm med ramslök och bladspenat, äggula
Ingredienser:
250 g ricotta
1 näve bladspenat
4 blad ramslök
1 dl riven parmesan
3 msk olivolja
zestat citronskal från en halv ekologisk citron
peppar och salt efter smak
(äggulor, lika antal som antal ravioli)
Gör så här:
Blanda ricotta, spenat, ramslök, riven parmesan och olivolja i en bunke. Kör igenom med en stavmixer. Smaka av med citronzest, peppar och salt. För över till en spritspåse och låt ligga svalt fram tills montering.


Blommig pasta - recept 8-10 st större ravioli
Ingredienser:
5 ägg
600 g pastamjöl
ätbara blommor som Verbena och Viol, mixade gröna blad


Gör så här:
Väg upp och lägg ut mjölet på bakbordet. Forma en klassisk vulkankrater av mjölet och knäck ned äggen i mitten av denna.

Dra in lite av mjölet mot äggen med en gaffel. Lite i taget bara. När degen börjar gå ihop, mjöla in händerna och knåda degen slät. Ha tålamod, ju slätare och lenare deg, desto bättre resultat.
Slå in degen i plastfolie och lägg in i kylen. Låt vila i minst 30 minuter, helst en timme.
Ta ut degen och dela den på hälften. Slå in den ena halvan igen och lägg tillbaka i kylen.
Valsa sedan degen genom en pastamaskin. Börja med så stort avstånd mellan valsarna som möjligt och justera sedan ned avståndet med ett klick i taget. På en tiogradig skala, där 0 är grövst, minska avståndet mellan valsarna ned till ungefär 6-7 innan nästa moment nedan.
Dekorera halva degens längd med blommor. Är blommans skaft väldigt grovt i toppen, riv av kronbladen och använd endast dessa.


Vik tillbaka den odekorerade halvan av degen över blommorna så att dessa täcks. Tryck till med handflatan. Lyft varsamt upp degen och valsa igen. Börja om med ett avstånd på valsarna som ligger på ungefär 1-2. Arbeta er sedan ned till 7 igen. Mjöla bakbordet lätt, lägg den blommiga degen ovanpå och täck med plastfolie så att den inte torkar ut.
Ta fram och valsa degen som legat i kylen till samma tjocklek som den dekorerade degen.


Lägg ut den odekorerade degen och pensla ovansidan med uppvispad äggula.
Spritsa ut ricottafyllningen i ringar stora nog att rymma och bära upp en äggula. Placera ringarna med fyllning på ett sådant avstånd från varandra att den ovanpåliggande degen kan komma ned, sluta tätt och limmas ihop med den undre degen mellan varje fyllning.


Lägg försiktigt över den dekorerade degen. Försök att få ut all luft ur varje ravioli. Stämpla sedan runt med en ravioliutskärare. Dra försiktigt bort omkringliggande deg.
Koka upp vatten med motsvarande 1 msk salt per liter vatten. Sjud raviolin varsamt i cirka 4 minuter. Ta upp med hålslev och torka av. Lägg upp på tallrik och garnera med riven parmesan, citronzest, ramslöksolja och ännu fler blommor.Författare: Thomas Karlstein
Logga in
Are you in the right place?
Continue to kitchenlab.se