Fri frakt över 500 KR*365 dagars öppet köpSäkra betalningar
 Bloggmeny

Bovetepannkakor med rökt skinka, ägg, purjolök och spenat

Sedan medeltiden har området kring Bayonne stått för gastronomisk uppfinningsrikedom. Att göra matiga crépes av bovetemjöl och fylla dem med skinka och ost är typiskt för regionen. Bovete är, trots namnet, inget sädesslag, utan en ört, helt fri från gluten. Det märks när du lagar dessa - de håller inte ihop lika bra som en bra crépes-smet gör men belöningen är en mer mättande upplevelse. Man kan nog säga att en galette förhåller sig till en crépe ungefär som en pite-palt förhåller sig till en kroppkaka. Se där, nu blev vi antagligen ovänner med fyra folkslag i två länder. Nåväl, reseförbudet räddar oss nog från handgripligheter. Galetternas fyllning kan naturligtvis varieras men de gör sig väldigt bra med nedanstånde kombo av ägg, ost och skinka. Vissa adderar spenat eller ruccola, samt tomater precis före servering. De kanske har rätt.

Ingredienser för 6 galetter:

250g (ca 4,5 dl) bovetemjöl

1 tsk salt

5 dl mjölk eller vatten

50g smör

Fyllning:

3 ägg

100g mycket fint strimlad purjolök i ringar

300g riven ost

300g finhackad rökt skinka, varför inte från Bayonne?

Rör ner bovetemjölet i mjölken/vattnet. Tillsätt saltet. Rör tills alla klumpar är borta. Låt smeten svälla i minst 30 minuter. Vispa sedan upp eventuellt sediment från botten av bunken och häll över smeten i tillbringare eller en stor dressingflaska. Värm den största stekpannan du äger till ganska hög, men inte rykande, temperatur. Grädda genom att fort som tusan hälla ut smeten jämnt i panna innan den koagulerar.  När en tjuvtitt på undersidan indikerar rätt färg, vänd galetten försiktigt och knäck omedelbart ett ägg som smetas ut och får stanna. Sprinkla skinka, ost och purjolöksringar och låt alltsammans  ligga kvar i pannan för att bli varmt.

Skicka över rikligt med svartpeppar innan galetterna viks eller rullas ihop för servering. Är det många som skall serveras kan de vänta i ugn men ha då gärna folie över så att de inte torkar. De skall inte bli frasiga. 

Bon appetit!

Författare: Richard Bahrke
Logga in
Are you in the right place?
Continue to kitchenlab.se