Fri frakt över 500 KR*365 dagars öppet köpSäkra betalningar
 Bloggmeny
Friterade oliver - Hur gör man?

Friterade oliver - Hur gör man?

Vi ser dem lite överallt just nu. Friterade oliver fyller snacksfat och skänker med sitt krispiga skal ett gyllene sken till charkbrickor och tapasskålar. Förstärkt lever olivens sälta och fyllighet kvar, medan det krispiga skalet tar oliven till en ny nivå.

Vilka oliver kan man fritera?

Bäst tycker vi om att fritera våra gröna Manzanilla-oliver, men det finns inget rätt eller fel. Gillar man överraskningar kan det vara kul att blanda oliver av olika sorter och färger. Vill man orsaka ett än högre jubel så fyller man oliverna med gorgonzola, gruyère, chili eller vad man nu föredrar. Glöm dock inte bort att lite av grejen med friterade oliver är just enkelheten. Den goda smaken finns redan där och det fina är att de går så snabbt att göra. Är man flyhänt så tar det inte mycket längre tid än att röra ihop en dipp till chipsen.

Vad dricker man till?

Sältan i oliverna och smaken av det friterade krispiga skalet gör champagne till ett klockrent val. Ruggiga höstdagar kan ett gott rödvin passa bra. Varför inte ett krispigt vitt? De som gillar öl kan gott unna sig en. De frasiga oliverna ett överlägset alternativ till chilinötter, salta pinnar eller annat som man kan tråka ut sig med. Alkoholfria alternativ fungerar också bra. Apelsinjuice är inte att rekommendera.

Friterade oliver – recept

Ingredienser:

1 näve vetemjöl
2 ägg
2 dl panko
frityrolja

Gör så här:

  1. Panera oliverna

    Kärna ur oliverna om de inte redan är kärnfria. Rulla sedan oliverna först i mjöl, sedan i två uppvispade ägg och sist i panko. Lägg åt sidan på ett ark smörpapper.

  2. Värm upp frityrbadet

    Värm upp frityrbadet till 180°C. Kontrollera temperaturen med en bra termometer. När temperaturen uppnåtts i hela badet är det fritt fram att börja fritera.

  3. Fritera oliverna

    Lägg över oliverna i en flottyrslev och stjälp försiktigt ned oliverna i badet. Rör runt lätt efter en stund så att oliverna får jämn färg. Ta upp efter någon minut eller när skalen känns vackert gyllene och låt rinna av på ett papper en stund. Friterade oliver – redo att servera omgående!

Logga in
Are you in the right place?
Continue to kitchenlab.se