Fri frakt över 500 KR*365 dagars öppet köpSäkra betalningar
 Bloggmeny
Jessie Sommarström är Årets kock 2022

Jessie Sommarström är Årets kock 2022

Tävlingen Årets Kock har pågått sedan 80-talet med Tore Wretman som initiativtagare och grundare. På den tiden fanns inte många finkrogar i landet och tävlingen var ett sätt att uppmärksamma duktiga kockar. Idag är Årets Kock det officiella svenska mästerskapet i professionell matlagning och vinnaren blir svensk mästare, erövrar titeln Årets Kock, får Gastronomiska akademiens Mejerimedalj och en inspirationsresa till ett gastronomiskt intressant land.

Foto: Samuel Unéus

Efter uttagning och deltävlingar återstår åtta finalister som gör upp i finalen om titeln Årets Kock. Årets final gick av stapeln 15 september i Annexet och de åtta finalisterna var enligt nedan:

  • Martin Anneflod, Spiseriet
  • William Brittsjö, Etoile
  • David Forsman Törnkvist, Lilla Ego
  • Anton Kardell, Human
  • Tobias Lundgren, Wedholms Fisk
  • Oskar Persson, Restaurang Tegelbacken
  • Jessie Sommarström, Urban Deli
  • Ola Wallin, Hällsnäs Hotell & Restaurang

Under finaldagen tävlade de åtta finalisterna först i två olika moment. 

Första uppgiften var att servera tre olika kanapéer för juryn. En ska vara baserad på bröd eller spannmål, en på potatis eller rotfrukt och en ska vara baserad på valfri grönsak eller frukt.

Andra uppgiften var att tillaga lammsadel på Karin Franssons vis med sås och tre valfria tillbehör.

Efter dessa två delmomenten återstod fyra finalister; Jessie, Ola, Oskar och Anton, som fick tävla med den sista uppgiften att tillaga två rätter på kummel.

Foto: Elsa Åkerhielm

Med ett imponerande poängantal på 775 av 800 möjliga, utses den kreativa ledaren på Urban Deli – Jessie Sommarström – till Årets kock 2022. Extra roligt för oss på KitchenLab, är att vi samarbetar med Urban Deli sedan 2020 och en utvald del av vårt sortiment återfinns i deras butiker.

Efter vinsten tackar Jessie sina medarbetare och familj. ”Jag är sjukt stolt över min commis (Hugo Rundgren), han har varit superduktig”

”Alla har varit så otroligt hjälpsamma och supportat mig under den här tiden. Fantastiskt stort tack till min man och svärföräldrar som alltid stöttar mig. Jag är så lycklig just nu.”

KitchenLab har en naturlig delaktighet i många kockars vardag, inte minst genom att bidra med kunskap och prylar till träning och tävling. Under åren har flera finalister tränat upp sig i vårt kök, lånat och köpt prylar (inte minst Konro-grillarna som gick varma under finalen). 

Logga in
Are you in the right place?
Continue to kitchenlab.se