Fri frakt över 500 KR*365 dagars öppet köpSäkra betalningar
 Bloggmeny
Lugnet före stormen - förrätt

Lugnet före stormen - förrätt

En variant av den klassiska
förrätten caprese.

Tanken är att den ska föreställa
ett vackert landskap precis innan ett meteornedslag.


Rökt olivolja


Börja med att hälla upp en fin
olivolja i en kantin. Det ska räcka till både tomatsåsen samt meteoren som
kräver ca 2 cl per meteor. Täck kantinen med plastfolie och rök sedan med en
rökpistol laddad med hickory-flisor. Ställ in i kylen i minst 30 minuter.


Basilikasfärer


Ställ in ett högt glas med
olivolja i frysen. Mixa 50g basilika med 1dl vatten i ca 3-4 min med en
stavmixer. Krydda mixen med salt samt lite citronsaft och mixa i ytterligare 2
min. Värm sedan upp blandningen och blanda i 4-6% agar agar. Ta av från spisen
och låt kylas ned till 45 grader celsius. Om blandningen inte blir seg och
mycket trögflytande så sätt tillbaka blandningen på spisen och tillsätt
ytterligare agar agar. När blandningen når rätt konsistens så värm upp den
återigen så att den går att dra upp i en stor spruta, alternativt
dressingflaska, och ta ut den väl kylda olivoljan ur frysen. Droppa ned
blandningen i oljan och se sfärerna sjunka mot botten. Sila ut oljan och för
över “kaviaren” till ett kallt vattenbad och ställ in i kylen med folie på.


Rågbrödsjord


Rosta tunna skivor rågbröd tills
de är tillräckligt spröda för att enkelt kunna brytas upp till ett pulver som
ska föreställa jord.


Tomatjord


Stek en behaglig mängd vitlök i
en del av olivoljan som röktes i tidigare skede tills vitlöken får en gyllene
färg. Tillsätt tomater, antingen upphackade färska tomater eller hela tomater
på burk, och ett knippe basilika. Låt koka ihop i minst 10 minuter innan hela
blandningen mixas ihop till en slät massa.

Ta 1/2dl av såsen och blanda
successivt ihop med 300g maltodextrin(zorbit), tills den har uppnått en
“jordig” konsistens. Här kan det vara lämpligt att blanda i aktiv kol tills
jorden har en svart färg, men är inte nödvändigt för smaken.


Meteoren


Smält 200g isomalt i en non-stick
panna. Isomalt är ett sockerextrakt som är svårt att få bort så försök att ha
arbetsytan så nära spisen som möjligt. Ställ en stansform med en diameter på
2-3cm på en silikonmatta. Fyll upp stansformen med den smälta isomalten tills
isomalten täcker botten samt går ca 3mm upp på sidorna av stansformen. Håll
kvar formen tills botten och sidorna börjar sätta sig, men mitten ska
fortfarande vara smält. Fyll sedan i med 2cl av den rökta olivoljan och lyft
försiktigt uppåt. En “svans” ska bildas och meteoren ska vara formbar en kort
stund innan den har stelnat helt. Den är väldigt varm dock så var försiktig!


Plateing


Skär upp tunna skivor av en tomat
och täck botten på en större stansform. Lägg sedan successivt på de två
jordsorterna, mozzarellabollarna, basilikasfärerna, basilikan, penséerna och
sist men inte minst meteoren. Avsluta med en klick av tomatsåsen. Done!

Författare: Fabian Bergman
Logga in
Are you in the right place?
Continue to kitchenlab.se