Fri frakt över 500 KR*365 dagars öppet köpSäkra betalningar
 Bloggmeny
Skärbrädor - Köksguiden #7

Skärbrädor - Köksguiden #7

Vilken skärbräda är bäst? Varför är ändträbrädor dyrast? Visst är plast mest hygieniskt? Marmor är ju fint och hårt, det måste ju passa perfekt som skärbräda? Varför säljer en Rederietstjärna en planka för 4000 kronor? Ja, vi får många frågor om skärbrädor, och nästan alla (utom den om Rederietstjärnan kanske) har vi nog svaret på – så varför inte försöka reda ut begreppen i en liten guide!
Det verkar vara inpräntat på bred front att skärbrädor i plast skulle vara tusen gånger bättre än skärbrädor i trä, åtminstone sett ur hygienperspektiv. Varifrån denna övertygelse kommer har vi inte lyckats nysta ut, däremot kan vi konstatera att det inte riktigt är sant. Tester har nämligen visat att bakterier överlever betydligt längre på brädor av plast än de som är i trä. Skärbrädor av ändträ (det vill säga, där man limmat ihop skurna bitar och låtit bitarnas snittyta bilda skärbrädans skäryta) är allra bäst på att döda bakterier, tack vare att de antiseptiska egenskaperna i trät kommer fram genom snittytan. Ändträt har dessutom en förmåga att läka ihop skärspår som kniven bildar, vilket plastbrädor helt saknar – och det är just i skärspåren som bakterier tenderar att börja gro. Ändträskärbrädor är generellt lite dyrare än andra, men det beror på att tillverkningstekniken kräver både tid och precision för att få till bra. Brädor av längdträ, som består av ett enda stycke trä (i många andra sammanhang kallat "planka"), har inte alls samma förmåga som ändträt när det kommer till att läka skärspår. Fördelen med träskärbrädor, oavsett om det är änd- eller längdträ, av tjockare modell jämfört med plastbrädor är att de kan slipas ned om ytan blir lite sliten.
Men därmed inte sagt att skärbrädor i plast är dåliga – tvärtom kan de vara väldigt praktiska. De klarar av att diskas både i maskin och med handdiskmedel (vilket i sig tar död på bakterier), och det klarar ju träbrädor inte alls av. Vätan får nämligen trät att spricka och diskmedlet gör så att trät torkar ut, vilket i sig gör att brädan riskerar att spricka. Plastbrädor kan man säga är lite som stekpannor belagda med non-stickmaterial: Så länge de håller är de väldigt mångsidiga och lättanvända, men du kommer behöva byta ut dem med jämna mellanrum – plastbrädor rekommenderar vi att du byter ut en till två gånger per år, om de används dagligen.
Skärspåren är faktiskt inte bara ett problem hur hygiensynpunkt, utan kan också skada kniven. Blir spåren djupa eller många till antalet kan eggen lätt fastna i dem och gå sönder, och det vill du ju såklart undvika - en vass kniv med en hel egg är ju som bekant a och o för att laga god mat!
På senare år har det börjat komma skärbrädor i material som marmor och glas. Brädor av såna material passar bättre som serveringsbrädor – de är helt enkelt så hårda att eggen kommer slitas ut (och kanske rentav bli förstörd) på nolltid.
Skötselråd för skärbrädor
- Skärbrädor i trä ska aldrig diskas i maskin eller med diskmedel – det torkar nämligen ut trät och gör så att det riskerar att spricka. Varmt vatten och diskborste räcker gott!
- Låt träbrädor lufttorka på högkant, så att skärytorna inte riskerar att ligga i blöt
- Träskärbrädor bör oljas in med jämna mellanrum. Vi rekommenderar att du masserar in skärytan med en neutral matolja!
- Plastskärbrädor går utmärkt att diska med diskmedel eller i maskin, för att verkligen vara säker på att bakterierna dör
- Om ytan börjar bli missfärgad eller om skärspåren börjar bli många och djupa i plastbrädan är det dags att lämna in den på återvinningen och köpa en ny

Här är några av de brädor vi rekommenderar mest!

BRA
Ändträbräda från Master Class, 575:-
Master Class skärbrädaStabil skärbräda i ändträ av gummiträ från Master Class med praktiska, utfrästa handtag på sidorna och en utfräst ränna för uppsamling av köttsafter när brädan används för tranchering av kött. Den andra sidan är helt slät – båda fungerar utmärkt att skära på. Mäter 44x35 cm och är 3 cm tjock.
Plastbräda från Global, 143:-
Global skärbrädaLäcker, svart skärbräda i plast från Global med en slät sida och en sida med ränna för uppsamling av köttsafter - båda sidorna fungerar lika bra att skära på. Mäter 36,5x26,5 cm, vilket gör att den går in i de flesta diskmaskiner.
Praktiskt handtag i stål som gör att skärbrädan även kan hängas upp.
BÄTTRE
Träskärbräda med låda från Continenta, 995:-
Continenta skärbräda med lådaDen här brädan är så praktisk den bara kan bli! Den utdragbara, lite dolda lådan är perfekt för dig som är svag för en strukturerad mise en place eller om du har ett kök av trängre modell. Tillverkad av ändträ från gummiträ och mäter 39x27 cm, med en höjd på 6 cm (finns även i en större storlek).
Profboard i GN1/1-mått, 1150:-
Profboard skärbrädaRiktigt praktisk skärbräda med en kraftig basplatta, på vilken du fäster själva skärytan. Sex plattor i olika färger följer med, vilket passar perfekt om du vill exempelvis vill ha en bräda som är dedikerad för vardera fisk, fågel, kött, grönsaker och så vidare. Den här brädan är i GN 1/1-mått, alltså 53x32,5 cm.
BÄST
Träskärbräda med låda från John Boos, 2999:-
John Boos skärbräda med lådaJohn Boos gör några av de allra finaste skärbrädorna som finns. Den här är tillverkad av lönn, mäter 46x46 cm och är 6 cm tjock. Den har en riktigt rejäl ränna för uppsamling av köttsafter vid tranchering. Den utdragbara lådan kan fungera som uppsamling av skalrester eller liknande, eller för att samla upp köttsafterna när du har skurit kött.
Författare: Robert Martinsson
Logga in
Are you in the right place?
Continue to kitchenlab.se