Waffles baby!

En våffelsmet är nästan alltid busenkel att göra. Här har vi gjort två varianter – en salt med lite rågmjöl tillsatt för extra matighet och en sötfrasig. Inspireras av våra föreslagna toppings eller hitta på egna, nästan allt blir gott på en våffla!

När det kommer till redskap behövs det inte speciellt mycket. En visp, en bunke och ett riktigt bra våffeljärn. Vill man köra så nära originalet som möjligt rekommenderar vi Åvikens klassiska våffeljärn. Dubbelt så klart så får du fler våfflor klara samtidigt. Är du mer inne på att tillaga din våffla över öppen eld är Skeppshults gjutjärns-järn ditt perfekta val. Vill man ha en lite mer teknologisk lösning för sitt våffelmakande är Sage Smart Waffle det perfekta valet. Vilket annat våffeljärn ställer in temperatur och tid beroende på hur mycket smet du hällt i och hur pass krispig du vill ha din våffla? Du kan göra egna inställningar eller välja på någon av de förinställda varianterna. Med en liten vallgrav runt gräddningsytan håller den även arbetsbänken ren från det annars karaktäristiska spillet som blir av en våffelfrukost.

Salta våfflor, ca 6 st

  • 125 g smör
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl rågmjöl
  • 2 dl mjölk
  • 2 st ägg
  • Salt

Smält smöret och låt svalna. Blanda ihop vetemjöl, rågmjöl och salt, vispa ner mjölk och ägg. Hetta upp ditt våffeljärn ordentligt och pensla med lite smör så lossnar våfflorna lättare.

Salt våffla med semitorkade tomater, picklade senapsfrön och buffelmozzarella

  • 1 st buffelmozzarella
  • 15 st körsbärstomater
  • 5 vitlöksklyftor
  • 1 knippe backtimjan
  • Olivolja
  • 0,5 dl ättika
  • 1 dl socker
  • 1,5 dl vatten
  • 1 tsk gula senapsfrön
  • 1tsk bruna senapsfrön
  • Salt och peppar

Semitorkade tomater:

Sätt ugnen på 180°C. Halvera körsbärstomater och lägg med snittytan uppåt i ugnsfast form eller på plåt. Släng på några klyftor vitlök, lite timjan, salt, peppar och drizzla allt med olivolja. Kör i ugn 2-3 timmar – tills tomaterna ser lite uttorkade ut. 

Picklade senapsfrön:

0,5dl ättika
1dl socker
1,5dl vatten
1tsk gula senapsfrön
1tsk bruna senapsfrön

Blanda ättika, vatten och socker i en kastrull, värm tills sockret löst sig helt. Slå lagen över senapsfröna och låt dra ett dygn.

Montering:

Bryt ner buffelmozzarellan i mindre delar med händerna, lägg på hushållspapper så att den kan rinna av. Arrangera på våfflan tillsammans med tomater och senapsfrön. Toppa med basilika och flingsalt.

Salt våffla med smetana, rödlök, tångkaviar och örter

  • 1 burk smetana
  • 1 burk tångkaviar
  • 1 liten rödlök
  • Dill
  • Körvel
  • Citron
  • Salt och peppar

Montering:

Bred ut smetana på våfflan, lägg ut små högar av finhackad rödlök och tångkaviar. Pynta med dill och körvel och servera med en bit citron som pressas på efter behag. Toppa med salt och peppar.

Salt våffla med gravad lax, hollandaise, isad fänkål och gröna blad

  • 100 g gravad lax
  • 50 g smör
  • 1 ägg
  • 1 citron
  • 1/2 fänkål
  • Dill
  • Gröna blad

Hollandaise

125 g smör
1 äggula
Saften från 1/2 citron
Salt

Smält smöret och låt den vita bottensatsen av mjölkprotein sjunka till botten. Vispa ihop äggulan med citronsaften över vattenbad eller på direkt värme tills ägget tjocknat. Ta av från värme och vispa ner smöret i äggblandningen i en tunn stråle till allt smör är inarbetat. Blir såsen för tjock kan du späda med någon matsked vatten. Smaka upp med salt och servera genast.

Isad fänkål

Hyvla fänkål bladtunt på mandolin, lägg i isbad. Låt rinna av på släng innan montering.

Montering

Lägg skivor av gravad lax på våfflan tillsammans med den nyslagna såsen. Toppa med isad fänkål och gröna blad och örter. Vi valde senapsört och körvel, men det går lik bra med exempelvis spenat eller späd mangold.

Söta våfflor, ca 4 st

  • 125 g smör
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 3 msk socker
  • 2 ägg

Smält smöret och låt svalna. Blanda ihop vetemjöl och socker, vispa ner mjölk och ägg. Hetta upp ditt våffeljärn ordentligt och pensla med lite smör så lossnar våfflorna lättare.

Söt våffla med hallonskum

Hallonskum

  • 1 st gelatinblad
  • 125 g hallon
  • 1,5 msk socker
  • 0,5 dl vatten
  • 2 dl grädde

Koka upp bär, socker och vatten och låt sjuda ca 15 min utan lock. Sila genom finmaskig sil. Lägg gelatinbladet i kallt vatten i 5 min. Koka upp den frånsilade saften och lägg ner gelatinbladet så att det löses upp.
Låt svalna och blanda ner grädden. Häll på sifonflaska och ladda med en gräddpatron. Ställ kallt tills du är redo att använda den.
Vi servering: skaka om och spruta ut på våfflan.

Söt våffla med bär och lättvispad grädde

  • Grädde
  • Hallon
  • Björnbär
  • Mynta

Montering

Vispa grädden lätt och luftig. Arrangera grädde och bär på våfflan, toppa med myntablad.

Söt våffla med lättvispad grädde, aprikossylt och pistagenötter

  • Grädde
  • Aprikossylt
  • Pistagenötter

Montering

Vispa grädden lätt och luftig. Lägg grädde, aprikossylt och grovt hackade pistagenötter på våfflan.

Varukorgen har uppdaterats.

Till kassan
Varukorg ×

Du har inga produkter i varukorgen.