Fri frakt över 500 KR*365 dagars öppet köpSäkra betalningar
 Bloggmeny
Chicken and Waffles - hela historien

Chicken and Waffles - hela historien

När det bjuds kyckling och våffla på tallriken står man alltid redo att gå över med lönnsirapen. Det är nära nu. Sirapen ringlas ned i frasiga vrår och när det krispiga tempuraskalet draperats i skiftande gyllene nyans är fatet färdigt för servering.

-"Våfflor någon?"

Här bjuder vi på allt i både textur och smak. Kom frasighet och stuns. Kom sälta och sötma.

Chicken and Waffles är hälsosam mat - våfflor är för själen. Varför skulle det annars kallas för soul food? Hörs ju på namnet. Traditionella våffelhaverister kommer förstås att streta emot, men likt lönnsirap på het tempura rinner det av oss. Ett intag av Chicken and Waffles bränner instinktivt av ett leende på direkt order av amygdalan. Vi är säkra på vår sak; Chicken and Waffles gör dig lyckligare.


Chicken and Waffles - ursprung

Precis som med ceviche och annan uppskattad mat ska det förstås tvistas om dess ursprung. Efter att ha lagt våffelpusslets alla bitar kommer här vår ödmjuka idé om hur det faktiskt ligger till. Vi tar vårt avstamp i den dominerande teorin om att Chicken and Waffles härstammar från den amerikanska södern.


Southern food

På 1800-talets bomullsfält i södern fångade slavarna fåglar som tillagades i stora kärl av kokande fett. Vid sidan av serverades mer matiga våfflor ur gjutjärnslagg över öppen eld. Våffeljärnen hade kommit att bli populära redan under tiden före inbördeskriget. Proteinet tillagat i fett, tillsammans med kolhydraterna i våfflan utgjorde en näringsrik måltid.


The Pennsylvanian angle

En annan teori är att rätten ska härstamma från 1700-talets Pennsylvania. Förmodandet bygger främst på en teknikalitet. Under denna tid blev våffeljärnet populärt här, troligtvis kom laggen med de europeiska immigranterna. Kyckling serverades sedan en tid redan på kakor gjorda av spannmål. Kanske lite väl långt ifrån det som idag är Chicken and Waffles?


Wells Supper Club och Roscoe´s - soul food

En av de populärare teorierna är att Chicken and Waffles först såg sitt ljus omkring 1930 på Wells Supper Club i Harlem, New York. Rätten ska ha serverats mellan middag och frukost till jazzmusiker som slutkörda gått av sina spelningar. Här börjar rätten ta form och påminner mer om det som vi är vana vid idag.

Under 70-talet i Long Beach Florida skulle Chicken and Waffles få ett uppsving i och med att soul food- kedjan Roscoes´s närmast blev synonymt med lönnsirapsdrypande kycklingvåfflor. Roscoe´s är fortfarande aktuella två decennier senare när Notoroius B.I.G. rappar om dem i Goin' Back to Cali.


Chicken and Waffle slår rekord

Efter OS 1996 skulle Atlantabaserade Gladys Knight´s ta Chicken and Waffles till en ny nivå. När International House of Pancakes, IHOP, lyfte upp våfflorna på menyn, skulle det som förfinats genom århundraden ställa dammluckorna på vid gavel. Kyckling och våfflor var här för att stanna.


En våffelsummering

De Chicken and Waffles som vi är bekanta med är inte helt synonyma med vare sig soul food eller den amerikanska södern. Kyckling med våffla var heller inte något unikt för den där jazziga middagsklubben i 30-talets Harlem. Ostridigt är det dock att man kan äta våfflor utan att lyssna på hissmusik.

Som så ofta skulle sanningarna mer visa sig vara alternativa fakta. En slutsats är dock att om inte rätten förfinats genom århundraden och sedan tillgängliggjorts av snabbmatskedjor, så hade Chicken and Waffles inte varit vad vi älskar. I varje ögonblick har våfflan varit ett barn av sin tid, idag med en lång och multikulturell historia. Kanske kan Chicken and Waffles liknas vid Benjamin Button. Frasig, något torr och fattigare i sin äldre ungdom, mer bastant över tid. Idag mer älskvärt näpen, sötare, nästan på gränsen till naivt förlåtande.






Klassiska frasvåfflor - recept 4 personer

Ingredienser:
4,5 dl Dolci Frolle vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl vispgrädde
1 dl kolsyrat vatten
100 g smör
1 msk socker
2 krm salt
Gör så här:
Smält smöret, ställ åt sidan och låt svalna.
Starta våffeljärnet.
För frasighetens skull, sikta ned vetemjölet i en bunke med bakpulver, socker och salt. Rör om, men vispa inte.
Tillsätt mjölk, grädde och smör. Rör om och ha sedan ned det kolsyrade vattnet.
Nu är det dags att grädda. Slå ned smeten i det nu heta våffeljärnet. Med en såsdispenser slipper man allt kladd. Fjösa inte med värmen, börja högt och sänk sen om laggen känns för varm.
Färdiggräddade våfflor förvaras med fördel på ett galler om man vill behålla frasigheten.

Servera gärna med tempurafriterad kyckling och lönnsirap.



Författare: Thomas Karlstein
Logga in
Are you in the right place?
Continue to kitchenlab.se