Fri frakt över 500 KR*365 dagars öppet köpSäkra betalningar
 Bloggmeny
Pizza dall'Anton

Pizza dall'Anton


Det fina med en pizza är att det går att toppa den med nästan vad som helst. Med lite olja, salt och kanske någon ört kommer det vara gott – det är så pizza funkar. Generöst, förlåtande smart, både för de som vill rensa kylen och de som vill satsa på en överdådig lyxpizza.


Nu ska vi snacka toppings. Letar du efter den perfekta pizzadegen hänvisar jag vänligt men bestämt till inlägget med Robertos familjerecept.

Här har vi gjort tre olika pizzor – en med tomatbas, en med smetanabas och en med bas av vitlöksolja.

Pizza med semitorkade tomater, parmaskinka, svartkålspesto och pecorino

Med tomatbas, semitorkade körsbärstomater, pecorino och lufttorkad skinka blir det här en umamibomb. Svartkålspeston med pumpakärnor binder ihop smakerna på ett trevligt sätt.




Tomatbasen görs med fördel på färska San Marzanotomater. Har man inte lyckan att få tag i färska funkar konserverade nästan lika bra. Reducera tomaterna långsamt tillsammans med vitlök, basilika och smaka upp med salt så är du hemma. Vi föredrar en slät tomatsås och mixade därför såsen med stavmixer.





Semitorkade tomater får du genom att rosta halverade körsbärstomater på 120°C i 2-3 timmar tillsammans med olivolja, salt, peppar, timjan och vitlök. Tomaterna ska bli så där som fingrarna ser ut när man legat tillräckligt länge i badet, men dom ska inte direkt få färg.

Svartkålspeston då? Du behöver:


  • 1 knippe svartkål
  • 1 vitlöksklyfta
  • Zest från 1 citron
  • 1,5 dl pumpafrön
  • Ca 2 dl olivolja
  • Salt och peppar


Skölj svartkålen. Mixa hälften av svartkålen med vitlök och 1dl olja tills det blir en kräm. Häll i resterande ingredienser och mixa till önskad konsistens.
Smaka av med salt och peppar.

Grädda pizzan med tomatsås, bitar av mozzarella och semitorkade tomater. Efter gräddning lägger du på parmaskinka, klickar av svartkålspesto och hyvlad pecorino. Flingsalta, droppa eventuellt över lite olivolja och njut.

Pizza med zucchini, marconamandel och basilika

Den här pizzan är en av mina favoriter. Vitlökig olivolja i botten, tunt hyvlad zucchini och knapriga mandlar toppad med fräsch basilika för tankarna till vår och en annalkande ljusare tid med ljumna kvällar. Det är klart att om man absolut inte kan tänka sig en pizza utan ost går det utmärkt att slänga på lite ost, ta din egen favvo vetja.




Vitlöksoljan gör du genom att riva ner ett gäng vitlöksklyftor i olivolja. Vi hade fyra st till ca 1 dl olja, men det där avgör du själv hur mycket vitlökssmak du vill ha. Låt stå och dra, gärna över dagen, men 15 minuter funkar också.

Pensla din pizzabotten med vitlöksoljan, lägg på tunt hyvlad grön och gul zucchini och pensla zucchinin med lite mer olja. Grädda!

När du tagit ut pizzan strör du över grovhackade marconamandlar och rivna basilikablad. Avsluta med lite flingsalt för guds skull och ät den stackars pizzan. Den vill ju bara in i munnen.

Vit pizza med smetana, päron, chèvre, valnötter, honung och timjan

En vit pizza, troligtvis just den här sorten som självaste Jesus beställde. En semisöt pizza med härligt nötcrunch och snygg backtimjan.




Smeta smetana på din fina pizzabotten. Arrangera hyvlat päron, smulad chèvre, valnötter och kvistar av backtimjan ovanpå. Drizzla över honung och flingsalt direkt när den kommer ut ur ugnen.

Som jag inledde med att skriva går det ju verkligen att toppa sin pizza med nästan vad som helst. Lek runt, testa dig fram och våga testa olika saker, både av sådant som läggs på innan och efter gräddning.

Författare: Josefin Günther
Logga in
Are you in the right place?
Continue to kitchenlab.se