Fri frakt över 500 KR*365 dagars öppet köpSäkra betalningar
 Bloggmeny
Ta hand om dina maskiner!

Ta hand om dina maskiner!

I vår nystartade Malmöbutik som har lite mer fokus på kaffe händer det att vi får en del serviceärenden på espressomaskiner (och det går utmärkt att lämna in sin maskin på service här).

Visst kan saker och ting gå sönder och slitas ut, precis som på vilken maskin som helst, men den vanligaste orsaken till komplikationer som vi kan se är bristfällig städning och underhåll. Det kan vara lätt att inte tänka på att även kvarnar och kaffemaskiner behöver rengöras ordentligt. Din kaffeutrustning processerar ett livsmedel som innehåller fett i mängder - varje dag. Men oroa dig inte, vi har guiden på hur du håller din utrustning i topptrim!

Kaffekvarnar

Det absolut vanligaste av alla problem som vi ser med kaffekvarnar är tveklöst bristande rengöring. Då vi öppnar kvarnen är det tjockt med kaffe i ledningar och på malskivorna. Inte bara blir det ohygieniskt, utan det påverkar också kvarnens prestanda. Det finns ingen kvarn i världen som klarar att få in och ut exakt lika många milligram kaffe varje gång den används beroende malknivar, motorkraft och till och med statisk elektricitet. Men det finns de som är bra nära! Oavsett så kommer du alltid ha lite kafferester kvar i din kvarn från varje användning. I synnerhet färska bönor innehåller mycket fukt eller mörkare rostade bönor där oljorna tränger fram. Ju längre bönorna står, desto mer fukt släpper de ifrån sig. Hur som helst kan dessa fukt- och fettrester sätta sig i malknivarna och på så sätt jämna ut spåren. Detta leder då till en ojämn malning. Det kan också sätta sig fett runt omkring malknivarna vilket bromsar farten. Kvarnen måste då jobba mycket hårdare för att åstadkomma samma resultat och det sliter på motorn vilken i värsta fall bränns ut. Har du en lite mindre kvarn, vilket såklart lämpar sig bäst för ett litet hushåll, har du oftast mindre malskivor och inte den starkaste motorn. Det kan göra att kaffet klumpar sig i utloppet, inte mist om du rattar med stora tag i malningsgraden och byter mellan kaffesorter ofta.  Låt kvarnen snurra tom när du ställer in malningsgraden, och låt den få köra lite kaffe emellan om du ska ändra mycket. Det är ett sätt att undvika problem.

Ta hand om dina maskiner!

Vi rekommenderar också att du kör med Cafettos Grinder Cleaner en gång i månaden eller varannan månad, beroende på hur mycket du använder din kvarn. Det är spannmålsbaserade pellets som är ekologiska och ofarliga att förtära (de är till och med glutenfria!) och de kör du igenom kvarnen på den finaste inställningen. Då suger de upp fettrester och får med sig alla slattar som suttit kvar. Kör därefter igenom lite kaffe för att få bort alla resterna från pellets som kan vara kvar. Med ett sådant enkelt underhåll förlänger du livslängden på din kvarn enormt! Normalt ska du inte behöva byta malskivor förrän efter 10-15 år (självklart beroende på typ av kvarn och hur mycket den används).

En liten parentes är att kvarnar levereras nollställda från fabrik. Det vill säga att malknivarna är på det finaste såpass långt att de är stängda och inget kaffe kommer igenom. Det kan hända den bäste att snubbla på det med!

Espressomaskiner

Med espressomaskiner finns det flera steg att ta hänsyn till. Vi börjar med själva bryggruppen eftersom det är en daglig rengöring. Borsta gummipackningen runt spridarfiltret, men inte spridarfiltret självt, med en borste. Borstar du på filtret kan du trycka in kafferester in i maskinen. Det städas istället med ett blindfilter som du sätter i handtaget istället för filterkorgen. Spola med blindfiltret i cirka tio sekunder, kasta ut vattnet och upprepa tills vattnet du får ut är helt rent. Diska därefter handtaget och filterkorgen för hand utan diskmedel för att få bort rester av kaffe från det.

När du sedan ska brygga kaffe nästa morgon kommer det inte att smaka så bra från ett helt rent handtag eftersom varje espresso ger en liten beläggning av kaffe och ger en bättre smak. Det är således inte endast för att vi är baserade i Stockholm som vi rekommenderar att vaska två espresso innan du brygger den första för att dricka. Det ger dagens beläggning i handtaget och ger en bättre smak. Precis samma sak bör du göra första gången du använder en ny mokabryggare.

Lite mer sällan, cirka en gång i veckan, kan du lägga i lite rengöringsmedel till espressomaskin i blindfiltret för att riktigt ordentligt rengöra spridarfiltret.

Använder du ångröret för att skumma mjölk så gäller det att torka av och spola efter varje användning. Mjölk sätter sig gärna i munstycket och skapar en beläggning. Denna tenderar också att vara lite mer riskfylld än lite kafferester. Cirka en gång i veckan kan du skruva av munstycket på ångröret om maskinen tillåter och låta både det och rörets mynning stå och bada i mjölkskummarrengöring över natten.

Ta hand om dina maskiner!

Sen kommer vi till den eviga nöten - avkalkning. Beroende på var i Sverige du bor har du olika hårdhet i vattnet, och du kan lätt kolla upp hur det ser ut i din kommun på kommunens hemsida. Hårdhet kan lite slarvigt beskrivas som antal partiklar i vattnet, och ju hårdare vatten, desto högre kalciumhalt. När kalcium hettas upp bildas kalk, och om det hettas upp till över 100°C (som det kan göra i en espressomaskin eftersom den har tryck) kan till och med gips bildas! Kalkpartiklarna sätter sig utmed väggarna och botten i vattentanken, och i vissa fall i rören. När du stänger av maskinen så att temperaturen sjunker dalar även kalkpartiklarna till botten. Då du sedan kokar upp vattnet igen lösgör sig partiklarna och virvlar runt. Ju mer du gör detta desto större risk för kalkproppar i rören. En del rekommenderar därför att alltid ha maskinen på, så länge du inte är borta i mer än några dagar. De hävdar att maskinen mår bättre av detta och faktiskt också kräver mindre energi än att stänga av och sätta på. Andra menar att detta är gamla skolan och att dagens espressomaskiner har såpass bra element och effekt att de går så snabbt att värma upp ändå och att det bästa är att ha en timer på eluttaget så att maskinen sätts igång en halvtimma innan du vaknar och är redo för morgonkaffet direkt.

Avkalkning av maskin kan ske på två sätt varav ett är avkalkningsmedel till espressomaskin. Det är ett medel du blandar i vattentanken och låter rinna igenom lite grann. Låt därefter maskinen vila över natten med medel i hela systemet. Efter detta så kör ut allting genom bryggruppen och kör igenom ett par gånger med vatten för att inte ha medel kvar i maskinen när du ska brygga kaffe.

Den andra metoden är att filtrera vattnet innan. På så sätt slipper du ens att få in kalcium i maskinerna. Det är en stor fördel och förlänger livslängden enormt och minskar underhållet av maskinen. En nackdel kan vara att kalcium är en mineral som också är smakbärande i kaffet, men då finns det så fiffiga filter som tillsätter magnesium istället. Magnesium har samma smakbärande egenskaper, men saknar de kalkbildande egenskaper som kalcium har. Du hittar både filterkannor som du kan fylla upp eller filter som du kopplar direkt på rören här (kontakta Malmöbutiken så hjälper vi er att hitta rätt typ av filter). Filter som kopplas direkt på rören kan också justera hur mycket du ska filtrera, beroende på din utgångshårdhet. En bra hårdhet för kaffebryggning ligger runt 4°dH.

På vissa maskiner som till exempel den äldre varianten av Gaggia Classic (numera uppdaterad i version 2) är väldigt känsliga för kalkproppar och då passar filtrerat vatten tveklöst bäst.

Tänk bara på att har du en gång fått kalk i maskinen så finns det ingen garanti att den försvinner till 100% med avkalkning. Vill du köra filtrerat vatten så gör det hela vägen från början för att vara säker.

Filtrerat vatten kan naturligtvis vara en fördel till sous vide också ifall du kör långkok så vatten dunstar och du behöver fylla på. När vattnet dunstar dunstar inte kalken och du får en högre koncentration kalk i vattenbadet vilket maskinen i längden inte mår jättebra av. Kopplar du filtret på rören kan du såklart slippa kalkfällningar på den rena disken och annat också. Men det viktigaste att komma ihåg är dock att ha roligt när ni städar er utrustning!

Foto: Moa Ancar

Författare: Sam Thornberg
Logga in
Are you in the right place?
Continue to kitchenlab.se