Special Ingredients

Pektin (E440) – Special Ingredients

si-5060341111020_var

Om Pektin (E440) Det här är ett pektinpulver av högsta kvalitet och en helt naturlig produkt – perfekt för tillagning av sylt, marmelad, chutney och fruktgeléer. Geléer gjorda med pektin är värmetåliga och kan därför serveras tillsammans med varma rätter. Pektin är en kolhydrad som är natruligt förekommande i de flesta frukter och bär. Det fungerar som en... Läs mer

Nollställ

120 kr420 kr

Lagerstatus

Webblager 0 st
Stockholmsbutik 0 st
Malmöbutik 0 st
fast truck

Frakt från 95kr
Fraktfritt vid order över 1000kr

star paper

365 dagars öppet köp

120 kr420 kr
Om Pektin (E440)

Det här är ett pektinpulver av högsta kvalitet och en helt naturlig produkt – perfekt för tillagning av sylt, marmelad, chutney och fruktgeléer. Geléer gjorda med pektin är värmetåliga och kan därför serveras tillsammans med varma rätter.

Pektin är en kolhydrad som är natruligt förekommande i de flesta frukter och bär. Det fungerar som en klister mellan cellväggarna och hjälper till att bibehålla en fast cellstruktur. Ju mer en frukt eller ett bär mognar, desto mer bryts pektinet ner vilket märks i en mjukare konsistens. Hur sura de bär eller frukter du vill sylta är, påverkar bildandet av pektinkedjornas nätverk. Om pH-värdet är för lågt bildas nätverket för fort och blir hårt. Om det är för högt blir gelbildningen istället svag eller ofullständig.

Användning

Pektinet är lättlösligt, men löser upp sig bäst om du blandar ut det med en del av sockret som också ska tillsättas. Vispa ut det etappvis i frukt- eller bärblandningen tills pektinet har löst sig och koka på full effekt i en minut. Låt sedan svalna till rumstemperatur innan du ställer in det i kylskåpet. Det hjälper även med syra för att processen ska komma igång. Om syran är låg i det du ska göra, tillsätt citronjuice eller annan syra för att få full effekt av pektinet. En bra sak att komma ihåg är att du kan koka upp din blandning igen och tillsätta mer pektin om det inte har satt sig tillräckligt.

Dosering:
Sylt och marmelad: 3 till 8 gram pektin per kilo frukt eller bär.
Fruktgeléer: 14 till 18 gram per kilo frukt eller bär.
Doseringen beror till stor del på hur mycket naturligt pektin som redan finns i frukten eller bären – ju mindre naturligt pektin, desto mer pulver kan du tillsätta. Även pH-värdet påvekar.

Innehåll:
Pektin, E440.
Förvaras torrt, svalt och mörkt. Håller ungefär två år. Bör inte ätas i ren form.
Vegan-, halal- och koshervänligt.