Special Ingredients

Xantangummi (E415) – Special Ingredients

si-xanthan

Om Xantangummi (E415) Xantangummi används som förtjocknings- och stabiliseringsmedel och har lite klistriga egenskaper likt gluten. Det gör att det kan användas i glutenfri bakning, men ändå få en effekt likt gluten då gummit får andra ingredienser att binda. Framförallt är det väldigt bra på att öka viskositeten i ämnen och motverka separeringar i emulsioner. Det här... Läs mer

Nollställ

70 kr270 kr

Lagerstatus

Webblager 0 st
Stockholmsbutik 0 st
Malmöbutik 0 st
fast truck

Frakt från 95kr
Fraktfritt vid order över 1000kr

star paper

365 dagars öppet köp

70 kr270 kr
Finns i lager
snabb leverans
Om Xantangummi (E415)

Xantangummi används som förtjocknings- och stabiliseringsmedel och har lite klistriga egenskaper likt gluten. Det gör att det kan användas i glutenfri bakning, men ändå få en effekt likt gluten då gummit får andra ingredienser att binda. Framförallt är det väldigt bra på att öka viskositeten i ämnen och motverka separeringar i emulsioner. Det här gummit är 200 mesh, till skillnad från standard som är 80 mesh. Det betyder att det är mer finkornigt och lättare att lösa upp.

Trots lite spejsat namn är det egentligen inget konstigt med xantan. Det framställs genom en fermentering av socker, ungefär på samma sätt som jäst till ölbryggning görs. Sen raffineras det och mals till ett fint pulver, men det är fortfarande en naturlig produkt.

Xantangummi har en väldigt bra vattenhållande förmåga, vilket gör det till ett perfekt hjälpmedel vid bland annat bakning och glasstillverkning. Gummit hindrar nämligen iskristaller från att bildas i glass. Vid bakning av till exempel paj kan lite xantangummi i fyllningen hindra botten från att bli soggig. Det ändrar heller varken färg eller smak på det du använder det till.

Användning

Xantangummi har förmågan att producera stor ökning i viskositeten men mycket små mängder. Generellt sätt kan du ta sikte på 1% av vikten, men i de flesta fall räcker det med 0.5% eller t.om. så lågt som 0.05%.

Användningområden:
– Som förtjockningsmedel i såser och dressingar.
– Tillsammans med agar agar eller karragen kappa för att skapa en mer stabil gelé.
– Som texturhöjare till skum eller mousser i sifoner.
– I glass för att förhindra bildning av iskristaller.

Innehåll:
Xantangummi (E415)

Förvara mörkt, svalt och torrt. Håller i ungefär två år.

Vegansk och glutenfri.