IceBerg

Tillsats för att göra kolsyreis – IceBerg

1695-16887

Om tillsats för att göra kolsyreis från IceBerg Vi på KitchenLab gillar prylar som gör något inget annat kan göra lite extra. Prylar som är riktiga uni-taskers, men som har en sån funktion att vi med glädje låter dem ta upp ansenlig plats i våra kök. För några av oss är det här just en sån pryl.... Läs mer

9 750 kr

Uppskattad leverans 14 - 21 december.

Lagerstatus

Webblager 0 st
Stockholmsbutik 0 st
Malmöbutik 0 st
fast truck

Frakt från 95kr
Fraktfritt vid order över 500

star paper

365 dagars öppet köp

9 750 kr
Om tillsats för att göra kolsyreis från IceBerg

Vi på KitchenLab gillar prylar som gör något inget annat kan göra lite extra. Prylar som är riktiga uni-taskers, men som har en sån funktion att vi med glädje låter dem ta upp ansenlig plats i våra kök. För några av oss är det här just en sån pryl.

Från det holländska företaget IceBerg kommer den här maskinen som låter dig göra kolsyreis hemma – och lätt är det! Ingen vidare teknik eller ens el krävs, det är bara att skruva igång flödet i din kolsyreflaska, dra ner spaken och sen se hur tuben pyser och sprutar samtidigt som frosten långsamt kryper upp längst slangen. Även om den kan tyckas bete sig som en odräglig tonårig är den ungefär lika ofarlig. Det tar lite mer än en minut och sen har du färsk, iskall kolsyreis av en fluffig karaktär.

Vad är kolesyreis och vad ska jag använda det till?

Kolsyreis eller torr-is är helt enkelt koldioxid som är fryst och komprimerad. Den skapas genom att koldioxid först pressas ihop under högt tryck (ca 15-20 bar) och övergår då till flytande form. Det är den koldioxiden du har i gasflaskan. När du sen släpper på trycket förångas en del av vätskan snabbt medan resten trycks in i en behållare. I den processen kyls koldioxiden ner och pressas samman till solida block av is.

Det som gör att kolsyreis också kallas torr-is är för att det vid -78.5ºC sublimerar – alltså övergår direkt från fast form till gas utan att vara flytande. Det gör att isen försvinner utan det minsta spår att någonsin existerat. Det betyder inget kladd, inget blött men mycket effekt.

Du kanske känner igen scenariot där du har ställt fram en välsvarvad efterrätt på en till synes genomfryst tallrik, bara för att några minuter senare se hur den långsamt smälter och snarare börjar påminna om något halvdant Gaudí-bygge. Eftersom kolsyreis är så kallt och tar lång tid att smälta, är den effektiv för att hålla saker kalla även under längre tid. Lägg några bitar under faten så håller det dina kylda rätter kalla under en bra stund. Se bara till att det finns glipor för ångan att läcka ut, annars kan det nämligen byggas upp ett rejält tryck.

En annan given tillämpning är den rätt kaxiga rökeffekt som uppstår när det blandas med något varmare. Använd det för att göra snitsiga presentationer och effektfulla serveringar. Några lite mer alternativa användningsområden för din kolsyreis är att ta bort ogräs, putsa dina bronsstayer eller kolsyra frukt.

Förvara kolsyreisen i en isotermisk låda – t.ex. den här, eller annan låda i frigolit. Vi rekommenderar att ni inte förvarar isen i frysen även om det känns som ett rimligt beslut. Frysens termostat kommer nämligen att stängas av eftersom kolsyreisen är så extremt kall. Istället för att det är frysen håller isen kall kommer det vara isen som gör arbetet med att kyla ner din frys.

Det går åt ungefär 1.5 kg koldioxid för att göra en tub med 250 gram kolsyreis.

Det som ingår i paketet:

Kopplingssystem
Kondenseringstub till 250 gram is
Skyddshandskar
Skyddsglasögon
Väggfäste

Observera!

Kolsyretub ingår inte. Lättast köper du det genom att ta kontakt med en distrubitör, t.ex. AGA. Viktigt att se till att flaskan har ett stigrör så kolsyran hämtas upp från botten av flaskan, annars fungerar det inte.

Kolsyreis är extremt kallt och ska inte hanteras med bar hud – använd alltid skyddshandskar.

Ät eller drick aldrig något som innehåller bitar av kolsyreis – det kan ge allvarliga skador. Att applicera kolsyreis i matlagning är ofarligt så länge du är noga med att all is löses upp.