Natur & Kultur

Salt, socker och vinäger av Olle T Cellton

nk-9789127139572

Vi på KitchenLab gillar Olle Cellton. Vi gläds åt att det finns kockar som utan åthävor låter kunskap och kvalitet genomsyra allt de tar i, kockar som inte lever för TV-berömmelse utan prioriterar den kulturyttring som gastronomi är. Olle har koll och det märks på varje sida i denna bok. Så här beskriver Olle den... Läs mer

280 kr

Finns i lager; Skickas 19-21 april

Lagerstatus

Webblager 3 st
Stockholmsbutik 3 st
fast truck

Frakt från 95kr
Fraktfritt vid order över 1000kr

star paper

365 dagars öppet köp

280 kr
Finns i lager
snabb leverans

Vi på KitchenLab gillar Olle Cellton. Vi gläds åt att det finns kockar som utan åthävor låter kunskap och kvalitet genomsyra allt de tar i, kockar som inte lever för TV-berömmelse utan prioriterar den kulturyttring som gastronomi är. Olle har koll och det märks på varje sida i denna bok.

Så här beskriver Olle den filosofi som ledde fram till boken: “När jag blir tillfrågad om vad som kännetecknar min matlagning brukar jag säga att jag lagar sådan mat som de flesta mycket väl skulle kunna laga hemma – men inte gör. Min mat är beroende av saker vi gjort flera månader tidigare. Ibland år i förväg. Vi bygger upp ett skafferi som ger oss större valfrihet i framtiden, för det mesta utan att ha en aning om vad det kommer att användas till. Mat som är som bäst efter ett år eller längre, då alla säsonger har tillvaratagits.

För mig som kock har det blivit helt naturligt att göra inläggningar, terriner och sylter. Det är en av de viktigaste delarna i min matlagning. Restaurang PatéPaté i Köpenhamn hade inte blivit en sådan succé om vi inte gjort våra kända patéer och terriner, på 19 Glas i Gamla stan hade jag burkar med diverse inläggningar och sylter över hela det källarbelägna köket och det första jag gjorde när jag började på Restaurang Niklas var att salta in citroner och göra geléer på säsongens sista vildäpplen.

Att lägga in mat med salt, socker och vinäger (och ättika) följer gamla metoder och traditioner. Det har gjorts i hela världen som ett sätt att överleva. Med dagens utrustning måste vi inte alltid följa preserveringslagarna till punkt och pricka utan kan göra som vi själva tycker att det blir godast.!

“Inspirerande och användbar kokbok.”
Gourmet

“En perfekt bok för den som vill lära sig mer.”
Svenska Dagbladet

“Allt verkar otroligt gott!”
Allt om Mat

Olle T Cellton är uppvuxen i Malmö och började tidigt jobba på restaurang. Efter restauranggymnasiet har han jobbat i Malmö, Edinburgh, London, Köpenhamn, San Francisco och är nu kökschef på Niklas Ekstedts restaurang Niklas i Stockholm. Hans internationella erfarenheter har gett honom en säregen stil och ett brett matlagningsperspektiv med gedigen kunskap om kökshantverk. Olles kärlek till preservering av alla de slag märks både på hans meny på Niklas och i hans skafferi hemma i Västerhaninge.