
Köksguiden #2 – Termometrar
Har du hört talas om SL-minuten? Du vet, när det står att tunnelbanan ska komma om en minut men det i själva verket visar sig vara om fem minuter. Där en minut alltså inte är 60 sekunder utan något helt annat. Samma avsaknad av punktlighet finns faktiskt också bland många kökstermometrar: Knappt någon matlagare har väl klarat sig undan en termometer som visat helt galet fel. Enda sättet att undvika att trampa på en mina i termometerträsket är helt enkelt att köpa kvalitet direkt.
Generellt kan man säga att ju dyrare termometer, desto troligare att den är mer exakt i sin mätning. Trist för plånboken kanske, men som med så mycket annat kostar kvalitet i regel några kronor mer. I längden tjänar man alltid på att köpa kvalitet en gång istället för halvdan kvalitet flera gånger. Vi säger inte att alla ska ha en termometer för tusentals kronor, det behovet har inte alla i köket, men däremot säger vi att om du tänkt köpa en termometer för någon hundralapp bör höja budgeten lite till några hundralappar. Och tro oss – det är ingenting vi säger för att vi ska tjäna mer pengar, utan för att du ska bli mer nöjd och få ett bättre resultat varje gång i köket.
Att skaffa en bra termometer kan rädda fler måltider än vad man kanske vill tro. Det mesta man lagar i köket har en temperatur då råvaran eller rätten är som bäst – en temperatur som man såklart siktar in sig på under tillagningen. För en kycklingfilé kan det vara 68 grader, för en sockerlag till italiensk maräng kan det vara 121 grader och för en vaniljkräm kan det vara 83 grader. Visst är det härligt macho och lite kaxigt nonchalant att försöka känna sig fram till när rätt temperatur är nådd, men varför chansa? Med en bra termometer slipper du krångla i onödan.
Osäker på vilken som passar just dig bäst? Låt oss gå igenom de olika typerna, så kanske det blir lite lättare att välja! För enkelhetens skull har vi delat in dem i fyra kategorier.
Digitala sticktermometrar

I den här kategorin finns bland annat Thermapen, som även har en variant med smalare nån för sous-vide.
+ Snabba och smidiga. Får ofta plats i fickan och passar i såväl hemmaköket som på restaurangen. Finns för sous-vide.
– Kan inte vara med inne i ugnen. Har sällan andra funktioner än själva temperaturmätningen.
Passar för: Hemmaköket, Ambitiösa hemmaköket, Restaurangköket, Sous-vide
Ugnsfasta digitaltermometrar

Här rekommenderar vi gärna Chef Alarm från ETI.
+ Har ofta fler funktioner som timer och förinställda temperaturer.
– Finns i väldigt många varianter av varierad kvalitet.
Passar för: Hemmaköket, Ambitiösa hemmaköket, Restaurangköket (till viss del)
Sekundtermometrar

Här rekommenderar vi Greisingers GTH-termometrar och ETI:s Therma1.
+ Väldigt exakta och snabba. Utbytbara sonder. Kan kalibreras.
– Dyrast. Saknar ofta andra funktioner än själva temperaturmätningen.
Passar för: Ambitiösa hemmaköket, Restaurangköket, Sous-vide
Analoga termometrar

+ Praktiska, tar inte mycket plats. Har generellt överkomliga priser.
– Exakt temperatur är ofta svår att avläsa jämfört med digitaltermometer. Kan inte kalibreras. Inte speciellt flexibla.
Passar för: Hemmaköket