
Tekniker för kaffebryggning - Köksguiden #12
Aeropress

- Skölj filtret (om du använder dig av pappersfilter) och Aeropressen i varmt vatten innan du sätter igång. Koka upp vatten och mät det till omkring 95 grader. Värm din kaffekopp med lite av det heta vattnet. Mät upp 14 gram malt kaffe.
- När detta är gjort: Placera Aeropressen med filtret nedåt på kaffekoppen. Fyll på det nymalda kaffet och häll på 200ml vatten (samma som 200 gram). Rör runt med spateln tre gånger och sätt sedan på toppen av din Aeropress för att skapa ett vakuum så att inte allt rinner igenom.
- Låt kaffet dra i en minut innan du öppnar och rör runt tre gånger igen.
- Sätt sedan åter på toppen och pressa långsamt ner kaffet i koppen – pressningen ska ta cirka 30 sekunder. Avbryt pressningen precis innan luften börjar pysa ut. Klart att dricka!
Franskpress

- Börja med att koka upp vatten. Fyll under tiden din press med varmt vatten från kranen (så att glaset inte riskerar spricka när det kokande vattnet hälls i) och i dina koppar (så att de är varma och redo när kaffet
hälls i). - Mal och mät upp ditt kaffe. Vi rekommenderar en ganska grov malningsgrad och 6 till 8 gram malt kaffe per deciliter vatten.
- När vattnet kokar: Häll bort vattnet från presskannan och torka ur den. Häll i ditt malda kaffe och häll på kokvatten så att det precis täcker bönorna. Rör om lite lätt och låt dra i cirka en minut. Häll på resten av vattnet och låt dra ytterligare 3 till 5 minuter.
- Dags att pressa! Pressa lugnt och stadigt. Sluta pressa när du börjar möta kaffet i botten. Servera direkt eller häll över i en annan kanna - kaffet kan nämligen bli beskt om det får ligga kvar i pressen för länge.
Chemex

- Skölj filtret direkt ner i kannan och se då till att sidan med tre lager papper är mot pipen. Anledningen till att skölja ur filtret är dels att få bort papperssmak, dels för att förvärma kannan och dels för att vattnet ska rinna igenom lättare vid bryggningen.
- Mal bönorna. Vi rekommenderar en lite grövre malning än vid vanlig kaffebryggning och en dosering på ungefär 6 gram per deciliter vatten.
- Koka vatten och mät det till cirka 92 till 96 grader. Töm ur kannan på vattnet och häll i dina bönor i filtret. Börja med att hälla på lite vatten, 50 till 100 ml, men se till att allt kaffe blöts upp. Nu kommer du se hur det börjar bubbla och ha sig, i synnerhet om kaffet är riktigt färskt. Denna process kallas blomning och frigör aromerna i kaffet.
- Häll långsamt i resten av vattnet med cirkelrörelser, så att allt kaffe får vatten på sig. Proceduren tar vanligtvis 3 till 4 minuter. När allt vatten runnit igenom är kaffet färdigt att dricka!
Mokabryggare

Såhär brygger du det bästa mokakaffet:
- Skruva upp bryggaren och fyll på med kallt vatten (viktigt!) upp till precis under ventilen som sitter på sidan av bryggaren.
- Mal kaffet i samma finhet som vid vanligt bryggkaffe, eller något finare, och fyll filtret så att kaffet når strax under filterkanten. OBS! Pressa inte kaffet, packa det ganska löst, annars riskerar du att få en ganska bitter smak i slutändan.
- Montera ihop bryggaren hårt och ställ den på spisen på medelhög värme. Det är viktigt att värmen inte är för hög, då kan trycket bli för högt och kaffet börja spruta. Efter ungefär 5 minuters bryggning brukar kaffet vara klart. Vi rekommenderar att du brygger med locket öppet, för att på så sätt släppa ut kondens och ge kaffet en renare smak.
- Ta bort från värmen och vänta tills kokningen har avtagit - färdigt att servera!