Fri frakt över 500 KR*365 dagars öppet köpSäkra betalningar
 Bloggmeny
Slow juicers och råsaftcentrifuger - Köksguiden #10

Slow juicers och råsaftcentrifuger - Köksguiden #10

Att göra egen juice hemma i köket är lika enkelt som gott - och inte minst är det väldigt nyttigt! Sugen på att börja göra egen juice hemma, men osäker på vilken maskin som passar dig? Råsaftcentrifug eller slow juicer - vilken passar dig? Vi reder ut begreppen!
Att pressa egen juice hemma av säsongen allra bästa frukter och grönsaker är ett superenkelt sätt att få i sig en massa nyttigheter - och på samma gång få i sig en riktigt schysst dryck! Men vad behöver man för redskap för att lyckas göra riktigt god juice hemma? Ja, kärt barn har många namn men när det kommer till elektriska juicepressar kan vi dela in dem i två typer: Råsaftcentrifuger och slow juicers. Många tror att det är två olika ord för samma pryl, men så är det inte: Visst, båda maskinerna pressar juice, men de gör det på helt olika sätt. Vilken juicemaskin som passar dig beror lite vilka krav du har på juicepressningen.
En slow juicer krossar frukten eller grönsaker och pressar ut vätskan genom en finmaskig sil. Maskinerna har inga knivar som river sönder råvaran utan har istället en stor pressarskruv som varsamt trycker sönder råvarorna i långsam takt - skruven snurrar någonstans mellan 40 och 80 varv per minut. Den långsamma pressningen gör dels så att råvarorna inte värms upp under processen och dels så att råvarornas celler inte slits sönder, vilket i sig gör så att enzymer, vitaminer och andra nyttigheter som finns i råvaran bevaras och behålls intakta hela vägen ner i glaset - en dröm ur hälsosynpunkt, med andra ord!
Rent allmänt ger den här metoden mer juice ur råvarorna än om de hade körts i en råsaftcentrifug. Beroende på modell och råvaror kan en slow juicer ge så mycket som dubbelt så mycket juice som en centrifug.
Slow juicers finns i två varianter: Horisontella (avlånga maskiner med motorn i bak och fritt hängande pressardel) och vertikala maskiner, där pressardelen har placerats ovanpå motorn vilket gör att maskinen tar mindre bänkyta. De horisontella maskinerna klarar generellt av att pressa långa fibrer, som från exempelvis vetegräs, ingefära och spenat, på ett bättre sätt än de vertikala maskinerna, som nästa kräver att du delar långfibriga råvaror i bitar innan de pressas.
Råsaftcentrifuger kan man säga gör tvärtom - med hjälp av knivar som snurrar i flera tusen varv per minut river den sönder frukten och slungar på samma gång ut den juice som uppstår i rivningen. Centrifugens fördelar ligger i att den är snabb och att den dessutom ofta har större matarhål, vilket betyder att du kan skjutsa i exempelvis hela äpplen utan att dela det i bitar innan det juicas. Generellt är råsaftcentrifuger billigare än slow juicers - däremot får du inte ut lika mycket ur råvaran. Den snabba rivningen har också en förmåga att förstöra cellerna, vilket betyder att en del av nyttigheterna i grönsakerna går förlorade.

Slow juicer eller råsaftcentrifug?

Råsaftcentrifug eller slow juicer, alltså. Vilken som passar dig bäst beror lite på hur ofta du pressar juice och vilka krav du har på juicen och pressningen.
En slow juicer är perfekt för dig som...

  • Pressar juice ofta. Med en slow juicer får du ut mer juice från råvarorna, vilket för din del innebär att mer hamnar i glaset och mindre i soporna

  • Vill tillgodose dig med alla nyttigheter som finns i frukten och grönsakerna

  • Vill kunna pressa vetegräs


En råsaftcentrifug passar perfekt för dig som...

  • Vill att det ska gå snabbt att pressa juice

  • Som pressar juice någon gång ibland, men inte direkt varje vecka

  • Mer är ute efter den goda drycken än råvarornas alla nyttigheter

Författare: Robert Martinsson
Logga in
Are you in the right place?
Continue to kitchenlab.se