
Skärbrädor - Köksguiden #7
Det verkar vara inpräntat på bred front att skärbrädor i plast skulle vara tusen gånger bättre än skärbrädor i trä, åtminstone sett ur hygienperspektiv. Varifrån denna övertygelse kommer har vi inte lyckats nysta ut, däremot kan vi konstatera att det inte riktigt är sant. Tester har nämligen visat att bakterier överlever betydligt längre på brädor av plast än de som är i trä. Skärbrädor av ändträ (det vill säga, där man limmat ihop skurna bitar och låtit bitarnas snittyta bilda skärbrädans skäryta) är allra bäst på att döda bakterier, tack vare att de antiseptiska egenskaperna i trät kommer fram genom snittytan. Ändträt har dessutom en förmåga att läka ihop skärspår som kniven bildar, vilket plastbrädor helt saknar – och det är just i skärspåren som bakterier tenderar att börja gro. Ändträskärbrädor är generellt lite dyrare än andra, men det beror på att tillverkningstekniken kräver både tid och precision för att få till bra. Brädor av längdträ, som består av ett enda stycke trä (i många andra sammanhang kallat "planka"), har inte alls samma förmåga som ändträt när det kommer till att läka skärspår. Fördelen med träskärbrädor, oavsett om det är änd- eller längdträ, av tjockare modell jämfört med plastbrädor är att de kan slipas ned om ytan blir lite sliten.
Men därmed inte sagt att skärbrädor i plast är dåliga – tvärtom kan de vara väldigt praktiska. De klarar av att diskas både i maskin och med handdiskmedel (vilket i sig tar död på bakterier), och det klarar ju träbrädor inte alls av. Vätan får nämligen trät att spricka och diskmedlet gör så att trät torkar ut, vilket i sig gör att brädan riskerar att spricka. Plastbrädor kan man säga är lite som stekpannor belagda med non-stickmaterial: Så länge de håller är de väldigt mångsidiga och lättanvända, men du kommer behöva byta ut dem med jämna mellanrum – plastbrädor rekommenderar vi att du byter ut en till två gånger per år, om de används dagligen.
Skärspåren är faktiskt inte bara ett problem hur hygiensynpunkt, utan kan också skada kniven. Blir spåren djupa eller många till antalet kan eggen lätt fastna i dem och gå sönder, och det vill du ju såklart undvika - en vass kniv med en hel egg är ju som bekant a och o för att laga god mat!
På senare år har det börjat komma skärbrädor i material som marmor och glas. Brädor av såna material passar bättre som serveringsbrädor – de är helt enkelt så hårda att eggen kommer slitas ut (och kanske rentav bli förstörd) på nolltid.
Skötselråd för skärbrädor
- Skärbrädor i trä ska aldrig diskas i maskin eller med diskmedel – det torkar nämligen ut trät och gör så att det riskerar att spricka. Varmt vatten och diskborste räcker gott!
- Låt träbrädor lufttorka på högkant, så att skärytorna inte riskerar att ligga i blöt
- Träskärbrädor bör oljas in med jämna mellanrum. Vi rekommenderar att du masserar in skärytan med en neutral matolja!
- Plastskärbrädor går utmärkt att diska med diskmedel eller i maskin, för att verkligen vara säker på att bakterierna dör
- Om ytan börjar bli missfärgad eller om skärspåren börjar bli många och djupa i plastbrädan är det dags att lämna in den på återvinningen och köpa en ny
Här är några av de brädor vi rekommenderar mest!
BRAÄndträbräda från Master Class, 575:-

Plastbräda från Global, 143:-

Praktiskt handtag i stål som gör att skärbrädan även kan hängas upp.
BÄTTRE
Träskärbräda med låda från Continenta, 995:-

Profboard i GN1/1-mått, 1150:-

BÄST
Träskärbräda med låda från John Boos, 2999:-
