Fri frakt över 500 KR*365 dagars öppet köpSäkra betalningar
 Bloggmeny
Vilken sous-vide-cirkulator passar dig och dina behov?

Vilken sous-vide-cirkulator passar dig och dina behov?

Sous-vide är numera ett vanligt begrepp i kök på alla nivåer, från hemmaköket till proffsköket. Sous-vide är ett samlingsnamn för en matlagningsteknik som kort förklarat går ut på att tillaga vakuumförpackad mat i ett vattenbad med precisionsbestämd temperatur. Vill du läsa mer så läs vårt tidigare inlägg om sous-vide. I detta inlägg skall vi prata om hur du väljer en sous-vide-cirkulator och i slutet presenterar vi en cirkulator-jämförelse av de sous-vide-cirkulatorer som vi säljer.
“Vilken är den bästa” och “vad skall man tänka på när man köper en cirkulator", är kanske två relevanta frågor som ställs när man är i steget att köpa en sous-vide-cirkulator. Om vi hoppar på första frågan direkt, “vilken är den bästa”, så kan vi inte svara på det rakt upp och ner för svaret varierar beroende hur cirkulatorn skall användas: Är det för hemmabruk eller skall cirkulatorn användas i ett restaurangkök? Dessa två miljöer är vitt skilda där cirkulatorn i restaurangköket troligtvis kommer få jobba ganska mycket och behöver vara stryktålig och hålla bra kvalitet.
När det kommer till det tekniska så är det ett par saker som man skall fundera på. Att cirkulatorn har en stark pump som klarar av att pumpa runt vattnet är viktigt. Är pumpen stark så klarar cirkulatorn av att få ut det tempererade vattnet till de yttersta kanterna av kantinen och på så sätt klara av att hålla jämn temperatur i hela badet. Man vill undvika att ha en del av badet där temperaturen är lägre än andra delar då detta skulle göra att tex två köttbitar i vardera del kommer att få olika resultat.
Skall man sous-vide:a i en 20 liters kantin så är det bra att ha en pump som klarar av minst att pumpa igenom 8 liter vatten per minut.
En annan viktig teknisk detalj är värmeeffekten. Ju starkare värmeeffekt, desto snabbare tar sig cirkulatorn upp till önskvärd temperatur samt att den orkar hålla den exakta temperaturen genom hela tillagningstiden. När det kommer till sous-vide så får inte temperaturen variera mer än 0.1 grader.
Vi har gjort en sammanställning och jämförelse av de sous-vide-cirkulatorer som vi säljer. Denna tabell hjälper dig att jämföra.
Jämförelsetabell cirkulatorer
Här kan du läsa ännu mer om alla dessa cirkulatorer.
Författare: Johan Markus
Logga in
Are you in the right place?
Continue to kitchenlab.se