Grillsäsong

Här ger vi tips och fördelar om våra olika grillar. Även om vi anser att grillsäsongen varar året om så är det nu när våren nalkas som vi börjar spendera mer tid utomhus som grillarna verkligen tänds upp ordentligt igen! Se alla våra grillar här

Kol- & brikettgrillar

Kolgrillen kan nå mycket höga temperaturer beroende på valet av kol. Briketter är i överlag lättare att ställa in temperaturen med än med kol. Kol går dock varmare än briketter i de flesta fall. Finns ofta med många olika tillbehör och det är enkelt att hitta kol även på den lokala macken, det en stor kvalitetsskillnad på kol beroende på var den inhandlas. Hos KitchenLab hittar du grillkol av restaurangkvalité, till exempel Big K-briketter och Big K-kol. Vill du har något som smaktillsättare så är flis, pellets eller chunks ett bra alternativ för att sätta karaktär på maten vid grillning med kolgrill. Glöm inte bort kolet! 

Gasolgrillar

Lätt att starta när man vill och enkelt att nå en önskad temperatur på ganska kort tid med hjälp av reglagen. Tänk på att byta slangen med regulator efter 2-3 säsonger beroende på utsatthet av sol, vind och vatten. Kontrollera även slangen några gånger under säsongen så att den alltid sitter tätt.

Pelletsgrillar

Enkelheten med pelletsgrillar är att man hittar temperaturen direkt, eftersom pellets är en ren vedprodukt och det finns många alternativa smaker på pelletsen så har man smaken där från början. När det gäller pellets och bbq så är det den optimala maskinen, gör enkelt en brisket eller pulled pork, ladda med pellets och den bara går och sköter sig själv, inga nattvak här inte.

Rengöring

  • Grillgallret rengörs medan grillen är varm, till exempel direkt efter användning
  • Är grillen kall ska du tända den, öppna alla spjäll och stänga locket
  • Låt grillen brinna i 10–15 minuter
  • Borsta det heta grillgallret med grillborsten
  • Avlägsna grova mat- eller fettrester med en grillskrapa eller grillborste
  • Ju varmare gallret är, desto enklare är det att rengöra – och till sist förkolnas eventuella matrester.
  • Om matresterna sitter extra hårt kan du använda något fettlösande medel t ex ugnsrent, tänk på att skölja av ordentligt efteråt.
  • Sätt aldrig grillgallret i diskmaskinen då det finns slipmedel i diskmedelstabletter och vissa galler kan ta skada, kolla vad som gäller för din grill.

Hur rengörs lock, balja botten?

Fettet som samlas i grillens lock och balja kan lösas upp och avlägsnas med fettlösande rengöringsmedel, en kökssvamp och varmvatten. Låt bli att rengöra kanterna på lock och balja, eftersom fettlagret här fungerar som en ”tätningslist” mellan de båda delarna.. kolgrillar med bottenventiler bör stå öppna under perioder då grillen inte används så eventuell kondens rinner igenom. Pelletsgrilllar bör hållas rena från aska i botten och samma sak där att under perioder som dom inte används skall dom vara tömda.

Energi som kol, briketter, pellets, skall förvaras torrt för bästa energiuttag vid grillning.

Tillbehör som du bara måste ha

Bra grillredskap, så som grilltångflipper / pigtailmarinadpensel, grillborste, pizzasten, inte enbart för pizzan utan även för annat brödbak ute i det fria. Stekplatta, vad kan vara trevligare än att på lördagsmorgonen stå och laga amerikanska pannkakor vid grillen eller varför inte klassiska scones eller laggbröd? 

Till kolgrillarna så införskaffa en skorstenständare och bra tändkuber, undvik gärna tändvätska. 

Överdrag till grillen, grillen mår bättre ute än inne och den kommer att användas året runt.

Se alla våra grilltillbehör här: Grilltillbehör

Varukorgen har uppdaterats.

Till kassan