Fri frakt över 500 KR*365 dagars öppet köpSäkra betalningar
 Bloggmeny
Allt om ramslök

Allt om ramslök

Ramslök, Allium ursinum, är en relativt sällsynt ört som är vanligt förekommande på platser där man sällan letar. Ramslöken är således inte särskilt utspridd på de platser där man befinner sig för att söka. På de platser där den faktiskt växer är det dock inte ovanligt att den breder ut sig rikligt över ett större område. När man väl funnit rätt brukar det räcka med ett smultronställe för att täcka en hel radhuslängas årliga behov av ramslök.

Ramslök har stjärnlika öppna och klarvita blommor som sitter tätt och är flera till antalet i samma blomställning. Blommorna finner man i toppen på den kala och smala bladlösa stjälken. Utmärkande är de breda kalkbladen, (blad som inte kan delas upp i kron- och foderblad), och de runda frön som sitter tätt och ser ut att sakna kanter eller skal.

Beroende på väderlek och växtzon brukar ramslöken titta upp någon gång i april-maj. Blommar gör den från maj till början av juli.

Var hittar man ramslök?

Man brukar i Sverige säga att ramslökens utbredningsområde påminner om ekens. Rikligast finns den i landets södra delar, men den förekommer även så långt upp som till Gästrikland. Man hittar den oftast i närheten av lövskog på stora lövängar och i lundar. Bäst trivs den i kalkhaltig, fuktig och myllrik mark, gärna i skuggigare partier.

Får man plocka ramslök?

Ramslök får plockas enligt den svenska allemansrätten precis som svamp och bär. Dock kan reglerna skilja sig åt geografiskt. I vissa naturreservat får man exempelvis plocka svamp, men inte just ramslök. I oklassificerad skog- och mark är det vanligtvis inte några problem att förse sitt hushållsbehov. Om du bor i Blekinge bör du dock bege dig iväg en bit. Ty här är växten ohotad, men likväl fridlyst.

Hur känner man igen ramslök?

Ramslöken är en aromatisk ört vars doftmarkörer har ett särdeles högt igenkänningsvärde. Det är doften som gör att den enkelt går att skilja åt från den giftiga liljekonvaljen. Doften av lök är inte något man bara kan ana. Gör ett test vid något torgstånd någon gång om du känner dig osäker - rulla ett blad mellan fingrarna och märk hur den genomsyrar hela din gestalt och väsen. Efter det uppvaknandet kommer du aldrig mer tvivla på om du plockat rätt. Ramslöken är därtill singelbladig och har ett smalt vitt skaft medan liljekonvaljens blad sitter ihop om par och skiftar mot svagt rosa nertill.

Hur äter man den?

Vi föredrar att göra en ramslöksolja, eller att bara riva bladen och använda som krydda. Man kan även torka ramslöken och göra dekorativa pulver eller ramslökssalt. (Se recept längre ned.) Ett ramslökssalt berikar verkligen en krispig pommes eller ett smör till den hängmörade biffen. Att frysa in ramslöken färsk för att senare krydda upp ett smör med en intensiv smakupplevelse är verkligen att rekommendera.

Det man bör tänka på är att hög värme går hårt åt ramslökens smak- och doftämnen. Vill man krydda något varmt gör man bäst i att gå ned med ramslöken precis innan servering.

Ramslöken är en utmärkt färsk krydda till soppor, bröd, pasta, pizza och grillat kött. Det är nästan svårt att komma på något som den inte passar till.

Är blomman ätbar?

Ett vanligt missförstånd är att ramslökens blommor inte skulle vara ätbara. Troligen har det att göra med att ramslöken är så nära förväxlingsbar med liljekonvaljen. Vi vet inte säkert, kanske hade någon bara otur när de tänkte högt och sedan var ryktet igång. Ramslökens blommor är inte bara vackra. De är högst ätbara och i jämförelse med bladen än mer koncentrerade i smak. Garnera en sallad eller frys in blommorna löst lagda i en burk med lock och ta fram och överraska med en blommig sill till midsommar eller jul.

Hållbarhet

Det är med ramslök som med vit sparris - den går endast att få tag på färsk under en väldigt begränsad tid. Vill man förlänga ramslökssäsongen kan man frysa in ramslöken färsk, torka den eller göra en olja. Hållbarheten på en färdig ramslöksolja är dock bara någon vecka i kyl, men man kan alltid frysa in oljan för att ta fram senare.

Hållbarheten på färsk ramslök är relativt kort. Redan någon dag efter att den skördats börjar den se ganska tråkig ut. Med det sagt innebär det inte att den inte går att använda. Använd ditt förstånd, direkt dålig är den inte förrän den luktar och smakar illa.

Går den att frysa?

Fryst ramslök blir ganska blöt och klibbig, men den fungerar fortfarande bra att göra pastafyllningar med, eller till att smaksätta soppor och grytor. Vakuumförpacka den gärna. Ypperligt makalöst enastående är den frysta ramslöken i ett kryddsmör. Prova att även röra ned en skvätt rödvin i smöret! För mer inspiration, kolla in när vi gjorde blommig pasta med ramslök och ramslöksolja.

Nedan följer två recept på ramslökssolja och ramslökssalt.

Recept på ramslöksolja

Ingredienser
  • 0,5 L bra olivolja
  • 15 blad ramslök
  • 1 näve bladspenat
  • salt efter smak (våga salta)
Metod

Blanda samtliga ingredienser
Ha ned olivolja, 15 blad ramslök, en näve bladspenat och två nypor salt i en mixer.

Mixa länge och rejält
Mixa sedan olja och ramslök slät. Smaka av och salta upp om det behövs.

Ofiltrerad eller filtrerad
Om man sparar oljan ofiltrerad kommer man få med mer smak, det uppskattas, dessutom tycker vi att det ser trevligare ut exempelvis på en grillad fisk- eller köttbit med lite liv i oljan. Vill man istället ha oljan klar till något där den gör sig bäst utan några spår från ramslökens kropp så filtrerar man den genom en finmaskig sil eller duk. Gör som ni vill, anpassa oljan efter hur den ska användas. Hållbarheten är cirka en vecka i kyl.

Recept på ramslökssalt

Ingredienser

  • 50 g färsk ramslök
  • ca 1 dl flingsalt

Metod

Torka ramslöken i ugn
Bred ut bladen så att de ligger så luftigt som möjligt på ett ugnsgaller. Om man har ett torkskåp som är ett något smidigare alternativ så använder man självklart den.
Torka ramslöken i varmluft 100°C i drygt en timme. När de tjockaste delarna av stjälkarna brister med ett knäpp har ramslöken torkat färdigt.

Mixa eller stöt ramslöken
För över ramslöken till en mixer eller mortel. Mal ned till ett pulver av önskad grovlek. I ett salt kan det vara trevligt med ett grövre bitar, medan det är trevligt med ett finare pulver om ramslöken ska vara till garnering.

Blanda med flingsalt
Blanda valfri mängd ramslökspulver med flingsalt. Extra trevligt blir saltet i mindre glasburkar med patentlock. Vill man presentera saltet extra snyggt så varvar man salt och grönt om vartannat i nivåer. Se bara till att inte skaka burken innan någon hinner se. Klart. Ramslökssaltet håller i åratal.

Kan man odla ramslök själv?

Ramslök går med lite tålamod att driva upp själv hemma i trädgården. Växten föredrar visserligen att växa i fuktig, skuggig och lövrik terräng där den får möjlighet att sprida ut sig, men skapar man bara rätt miljö så är det möjligt att få den att trivas utanför knuten. Det enklaste sättet att komma igång med sin odling är att inte börja med en frösådd. Istället brukar man rekommendera att sätta ned färska lökar eller plantor, då dessa är betydligt mer tacksamma att odla. Tänk dock på att det inte är tillåtet att gräva upp vilda växter från naturen. Med färdiga plantor kommer du dessutom att kunna skörda redan första året utan att riskera att gå för hårt åt beståndet.

Odla i kruka?

Vårt svar är nja. Man skulle kunna långtidsförvara plantor i en kruka. Ramslöken gillar öppna ytor med möjlighet att kunna sprida sig, varför odling i kruka inte är att rekommendera för annat ändamål än att täcka ett kortsiktigt behov.

Utanför gastronomin

Förutom dess gastronomiska värde har ramslöken andra positiva egenskaper. Vattenbaserade extrakt av ramslök har precis som vitlök visat sig ha en viss antibakteriell verkan. Ramslöken innehåller bland annat C-vitamin, A-vitamin, kalcium, järn, fosfor, natrium och koppar.

Osäkra källor med en faiblesse för barkbröd, batik och allehanda huskurer har bland annat ordinerat denna ört mot åderförkalkning, väderspänningar och blodproppar. Huruvida man vill tro på detta eller söka vetenskaplig medicinsk hjälp för sina åkommor är givetvis upp till var och en, men med ett pris på ramslök som betingar omkring 1000 kr/kg, så kan det tyckas dumt att chansa.

Författare: Thomas Karlstein
Logga in
Are you in the right place?
Continue to kitchenlab.se