
Pannacotta utan gelatin
Brynt smör-pannacotta med karamelliserade popcorn och körsbärsglace
Den perfekta nyårsdesserten som går att förbereda dagen innan. Dess salta, söta och bäriga smaker gör denna dessert utmärkt att servera under årets sista middag.
Ingredienser:
Pannacotta
- 400g grädde
- 100g brynt smör
- 20g socker
- 3g salt
- 1,5g Karragenan Iota
Karamelliserade popcorn
- 75g socker
- 45g poppade popcorn
- 30g punsch
- Zest från en apelsin
Körsbärsglace
- Cocktailkörsbär
- Vatten
Metod:
Bryn smöret gyllene i en kastrull. Ta ut bottensatsen och vispa ihop den med grädden, sockret, saltet och karragenan i en annan kastrull. Det klarifierade smöret som är över används sedan till popcornen. I pannacottan ska du endast ha den brynta bottensatsen. Värm upp smeten långsamt till 80°C under omrörning. Häll i silikonform och ställ in i frysen för att sätta sig i minst 3 timmar (beroende på form). Detta går utmärkt att göra dagen innan servering.
Smält 75g socker i en kastrull på medelvärme. Tillsätt punsch och smöret som är kvar från förra momentet. När det gått ihop och blivit vackert karamellfärgat, dra åt sidan och blanda med popcorn och apelsinzest medan karamellen fortfarande är varm.
Häll av sockerlagen från en burk cocktailkörsbär. Blanda med vatten till önskad viskositet.
Montering:
Tryck ut den djupfrysta pannacottan ur silikonformen och placera på tallrik. Ge den en och en halv timma för att tina. Dekorera med popcorn och en spegel av körsbärsglace. (Vi brände av popcornen lite lätt för estetisk effekt.)
Desserten går utmärkt att gjuta i glas i kyl istället för silikonformar i frysen. Vi rekommenderar då att ni fyller glasen med 60-70ml (silikonformen vi använt rymmer cirka 90ml).


Författare: Hanna Nilsson