Fri frakt över 500 KR*365 dagars öppet köpSäkra betalningar
 Bloggmeny
Grattis på Kanelbullens dag!

Grattis på Kanelbullens dag!

Idag är det tjugoårsjubileum för kanelbullens dag. Denna dagen har firats intensivt i Sverige och Finland, och även bland svenskar i utlandet ända sedan den instiftades. Nog har det väl hänt att vi har ätit en kanelbulle några andra datum också, men att fira denna svenska klassiker lite extra kan ju inte skada.

I ett tidigare inlägg har ni fått ett recept för en vetedeg och det är samma deg som gäller för semlan som för kanelbullen, däremot ska ni såklart få receptet på kanelfyllning till bullarna, eller remons som det heter i bageriet. Detta recept tog jag med mig från Sverige till Nairobi och Zanzibar under min period som bagare där, och har fått justera och anpassa efter tillgången av lokala råvaror. Sirap är till exempel en väldigt skandinavisk företeelse som där fick ersättas med glykos som inte ger samma sötma, men hjälper konsistensen. Vill ni ha en fyllning som inte är fullt så söt går det alltså utmärkt att ersätta med glykos.

Dessutom hade vi på Zanzibar som kallas ”Spice Island” en väldig tillgång på högkvalitativa kryddor och framför allt olika typer av kanel vilket gjorde att vi kunde ta skandinaviska grundrecept med lokala råvaror och kryddor och skapa något riktigt härligt! Vill ni få till något alldeles extra hemma ska ni leta upp det som i Sverige kallas för Sri Lanka-kanel som är mycket rundare och mer aromatisk än den hårda cassiakanel som annars är standard hos oss. 

Kanelremons

500g Mandelmassa

400g Smör

5g Vaniljsocker

250g Sirap

15g Kanel

Rör mandelmassan mjuk och tillsätt mjukt smör stötvis för att inte få klumpar. Tillsätt övriga ingredienser till det blir en smidig fyllning. Jobba inte fyllningen för mycket, då får ni in luft vilket gör att fyllningen kommer rinna ut ur bullarna i ugnen. Den ska alltså inte vispas och absolut inte med elvisp. Använder ni maskin för större satser så använd vinge.

När din deg har vilat, kavla ut den tunn och bred ut remonsen (lättast med en palett). Rulla ihop alltihopa tätt och dela till bullar på cirka 50g. Den yttersta skarven kan ni dra till lite och fästa under bullen för att undvika att de öppnar sig. Ni kan också vika degen och skära remsor för att göra snurror, men 50g är en bra vikt att sikta mot.

När bullarna fått jäsa under en handduk, pensla med äggstrykning och toppa med hackade mandlar blandat med grovt rörsocker.

Baka på 190°C tills de är klara. Ät tillsammans med ett riktigt bra kaffe!

Författare: Sam Thornberg
Logga in
Are you in the right place?
Continue to kitchenlab.se