Fri frakt över 500 KR*365 dagars öppet köpSäkra betalningar
 Bloggmeny
Rökpistoler: Redskap för snabbrökning - Köksguiden #11

Rökpistoler: Redskap för snabbrökning - Köksguiden #11

Rökpistoler är en kategori som helt klart tillhör våra storsäljare, och är dessutom något som verkar väcka nyfikenheten hos många: Vad är det för något, egentligen? Kan en sådan liten manick verkligen ge riktig röksmak till maten? Svaret är såklart: Absolut! Läs vidare, så förklarar vi hur.
Att röka mat har en lång historia som metod för att konservera maten och på så sätt få den att hålla sig fräsch längre. Som med så många andra konserveringsmetoder (ja, vi tänker på dig pickling) lever tekniken numera kvar snarare tack vare att det gör maten fantastiskt god, än att det får den att hålla längre.
Förr fick man slå upp en eld och röka med hjälp av den, men idag har teknikerna tack och lov förfinats. Vill du långröka maten och göra så att smakerna verkligen tränger in på djupet i råvarorna är en grill från Big Green Egg eller ett rökskåp för Bradley helt klart något för dig. För stora och otympliga för din smak? Då finns ett rykande hett alternativ: Rökpistolen!
Med en rökpistol kan du sätta röksmak på maten på bara någon minut. Den röker inte maten på traditionellt sätt, men ger den samma härliga röksmak på ett snabbt, smidigt och inte minst lika autentiskt sätt. Precis som med större rökar använder du dig av träspån eller träflis som får ge ifrån sig härlig arom till maten. Spånen laddas i ett filterklätt utrymme och tänds sedan på. En fläkt i pistolen gör att röken från elden leds ut från pistolen, via ett munstycke och ut över maten som du vill ge röksmak. Ett hett tips är att leda in röken i en täckt bunke, påse eller under en cloche/kupol - pistolerna genererar nämligen väldigt mycket rök och kan ganska snabbt få köket att påminna om slaget vid Lützen om den inte stängs in.
Användningsområdena är många för rökpistolerna - det är egentligen bara din egen smak som sätter stopp för vad som är möjligt. Eftersom pistolerna bara sätter röksmak, och inte tillagar maten, måste du bereda råvarorna innan de röks för bästa effekt. Framförallt kan man säga att pistolerna lämpar sig bra för lite fetare råvaror, som har en förmåga att suga åt sig röken likt en svamp. Feta fiskar, olja och smör, köttbitar, ägg, majonnäs, räkor, soppor, salt - ja, till och med drinkar fungerar utmärkt att röka!
Smoking Gun - SageBRA
Smoking Gun - Sage
Liten och smidig pistol som är lätt att hantera. Den här pistolen är enkel med två lägen och är en perfekt instegsvariant för dig som vill börja röka. Mat alltså.
The Smoking Gun® Pro - SageBÄTTRE
The Smoking Gun Pro - Sage
En av våra populäraste produkter som vi har förgyllt många hem och restaurangkök med. Smoking Gun Pro har en steglös justering för luftflöde och ger dig perfekt kontroll.
Rökpistolen Aladin 007, för cocktails - 100% Chef
BÄST
SuperAladin  rökpistol / 007 rökpistol för drinkar
Aladins storebröder med mer robust konstruktion i metall och en bredare fot i plast som gör att pistolerna alltid står stadigt. Bägge levereras med en slang som underlättar rökningen. 007 kommer dessutom med en plastskiva som kan placeras över öppningen till glas - perfekt för dig som vill röka drinkar! Till dessa finns reservdelar och basstation för att smidigt kunna användas länge i professionell miljö.
Författare: Robert Martinsson
Logga in
Are you in the right place?
Continue to kitchenlab.se