Fri frakt över 500 KR*365 dagars öppet köpSäkra betalningar
 Bloggmeny
Syrensockerlag – om att smaksätta cocktails

Syrensockerlag – om att smaksätta cocktails

När syrenen, Syringa vulgaris, blommar i slutet av maj är det svårt att stå likgiltig – få andra växter är så nära förknippade med stundande sommar och skolavslutning. Syrenens blomster får vinterhalvårets grå tinnitusbrus att äntligen sordinera. Det mörka är över nu.

Föreställ er en behaglig kvällspromenad efter en varm dag. Det har regnat och nyss spruckit upp igen. Solens sista kvällsstrålar silas mellan trädgårdens häckar och himlen har åter blivit varmt ljusblå. På vår promenad är det tryggt skönt under den stickade tröjan. Av sommarens värme har vi mer att önska, men den kvardröjande vårens krispiga kvällsluft kommer inte att komma åter. Precis i denna brytpunkt när de fylliga blomsterkropparna står på svaj är syrenen i sitt esse. Den nostalgiskt parfymiga och nästan honungssöta doften slåss om vår uppmärksamhet jämte ångorna från den fortfarande varma och våta asfalten. Dofterna förenar sig. Vi klipper av några kvistar syren, nu ska vi göra syrensockerlag.

Att smaksätta sockerlag
Syren är inte det enda som man kan smaksätta sin sockerlag med. Här tjänar man på att vara kreativ. Det är ett enkelt och billigt sätt att laborera med cocktails. Låt sockerlagen ersätta den likör du inte har hemma. Man kan komma slående nära de flesta med rätt kunskap. Vi använder en klassisk simple syrup som bas. En enkel sockerlag består av lika delar vatten och strösocker. Värm upp till sockret har lösts sig, får den stå för länge ångar vattnet bort och proportionerna blir fel. Att låta det man smaksatt med få ligga kvar och dra är en annan sak. Syrensockerlagen blir först vackert lila efter några timmar.

Utöver syren och uppenbara bär kan man smaksätta sin sockerlag med bland annat älgört, ängssyra, björkblad, hjortron, fikon, rabarber, granskott, svartvinbärsblad, timjan och jalapeño. Den här listan kan göras hur lång som helst. Ett tips är att tänka som med mat. Vad gör sig bra ihop?
1. Rensa och plocka syrenen
Plocka bort blommorna från stammarna. Man vill helst inte ha med något grönt. Klorofyllen kan missfärga och göra sockerlagen bitter. Att lite grönt åker med är dock ingen katastrof. Ha ned syrenblommorna i en kastrull. Tillsätt lika delar vatten och socker.

2. Lös upp sockret
Sjud upp sockerlagen och rör om tills att sockret lösts upp. Dra sedan av från plattan och låt sedan stå och dra. Det är först efter några timmar som sockerlagen fått den vackra lila färgen. Bäst är om man har tid att låta den stå (svalt) och dra över natten.
3. Sila av och tappa upp
Sila bort blommorna tappa upp på en pipflaska. Syrensockerlagen håller i 1-2 veckor i kylskåp.

4. En cocktail på syrensockerlag
Mät upp 50 ml vodka eller gin, 20 ml syrensockerlag och 30 ml citronjuice. Skaka samtliga ingredienser i en shaker med is. (Vill du ha en skummig topp så tillsätt lite äggvita och torrskaka innan isen tillsätts. Skaka sedan igen med is.) Sila upp drinken i ett kylt cocktailglas. Plötsligt märker vi hur den lila sockerlagen har reagerat med syran i citronen och förvandlat färgen till härligt lysande rosa.

(Denna gång serverar vi vår drink i ett klot av is. Se instruktion på vårt Instagramkonto

Produkter vi använt

Logga in
Are you in the right place?
Continue to kitchenlab.se