Fri frakt över 500 KR*365 dagars öppet köpSäkra betalningar
 Bloggmeny
KitchenLabs 40 tips för en mindre tråkig karantän

KitchenLabs 40 tips för en mindre tråkig karantän

Ordet karantän betyder fyrtio och kommer från italienskans quarantena, fyrtio dagar. Det var den tid som den medeltida staten Venedig krävde att varje fartyg skulle ligga på redden innan de släpptes in i den inre hamnen. Under denna period förväntades latenta sjukdomar blomma upp och bli uppenbara, och på detta sätt höll sig Venetianarna ganska friska, trots livlig trafik från den globala kommersen. Man kan bara gissa hur outhärdligt tråkigt sjömännen hade det ombord när de satt och tittade på stadslivet och hörde skratten och ropen från lyckostarna som fick gå på land.

Även om alla i dagsläget, ursäkta ordvalet, sitter i samma båt och slipper avundas någon som inte är drabbad är det nyttigt att ta regelbundna raster och skapa omväxling under dagen genom att göra saker som stimulerar och utmanar olika delar av våra hjärnor. Ingen vet hur många dagar vi skall behöva uthärda nuvarande kris, men vi kan vara säkra på att vardagsmonotonin snart kommer bli besvärande…enformig. Det måste mi ju motverka med inspirerad gastronomi och andra kökssysslor. Som en angenäm bieffekt får vi dessutom bjuda våra olycksbröder och -systrar på lite genuin matglädje. Här följer därför KitchenLabs tips på små och stora köksprojekt samt enkla och svåra recept. Instruktioner till alla aktiviter finner du, via de klickbara länkarna, här nedan.


1. Rosta ihop en Dukkah enligt KitchenLabs recept.




Perfekt att sprinkla över sallader, wraps, rotfruktspuréer och rostade grönsaker.


2. Låt ditt hushåll börja dagen med en rejäl frukost; varför inte Eggs Benedict enligt ett recept som är omöjligt att misslyckas med?


3. Baka KitchenLabs knådlösa bröd. Låt jästen göra jobbet!


4. Sno ihop en klassisk lunch-galette från Bretagne; Bovetepannkakor med rökt skinka, ägg, purjolök och spenat. Galet-gott och glutenfritt!


Bovete är glutenfritt och inget sädesslag utan en ört. Här är vårt recept!


5. Gör som Årets Kock och bjud på Årets Rätt: Torskbiff med grovmosade vita rotfrukter, ljumna citronpicklade grönsaker och kål, skummig dillsås och rostade frön.


6. Snabb-infusera: smaksätt en god olivolja med utvalda örter och kryddor. Smörj kråset.


Infusion-kit hittar du här och tillhörande video här.


7. Rensa skafferiet och kryddlådan från fossilerna! De torkade örterna från forna dagar är antagligen inte skadliga att äta men har ofta tappat både doft och smak. Lägg över det som förtjänar att sparas i snygga burkar med tydlig märkning på tejp i olika färger.


8. Bjud på en hemmagjord mjukglass av fryst mango och kokosmjölk - direkt ur din gräddsifon! Länk till recept.


9. Sätt några krukor med kimchi! Denna fermenterade, kryddstarka och mustiga grönsakskomposition påstås bygga upp immunförsvar och att göra livet allmänt roligt. Tillagar och lagrar du den på rätt sätt kommer den att vara njutbar även när dagens virus har vaccinerats bort från jordens yta.


10. Laga lite slow food - eller mycket och frys in i vakuumpåsar. Osso Buco, Tagine Yassa, Boeuf Bourguignon eller någon annan svårstavad, men lättlagad och mustig gryta!


11. Slipa dina knivar riktigt galet vassa, på våtsten.


12. Bakgrundsarbete: Sätt en vetesurdeg!

Det behöver inte vara komplicerat att få ruljangs på nybakat gott bröd hemma. Att sätta en deg kan bli en lika enkel veckorutin som På spåret eller Meat free Monday. Instruktioner hittar du här.


13. Ysta en riktigt god ost från yoghurt eller cashewmjölk - eller filtrera fram en god färskost med örter.


14. Lasagne tricolore frutte di mare. En god pastadeg görs från grunden och hyllar sitt ursprung med gröna spenatlasagneplattor, bechamel och skaldjur i tomat.

Med bara ägg, mjöl och rejält saltat kokande vatten kan ni enkelt laga fantastisk mat som återupprättar Norditaliens rykte. Siktar ni på att göra en ny sorts pasta varje dag kommer 40 dagar inte att räcka långt. Har du inte redan en pastamaskin?


15. Träna in en snitsig och god cocktail. Varför inte en espresso martini inför fredagens facetime-AW?


16. Låt mikroorganismerna göra nytta: t ex en asiatisk fisksås eller en antikt klassisk Garum från romartiden.


17. Ibland är det de små detaljerna som gör ”det”. Pimpa dina drinkar med kristallklara isbitar.


18. Laga Xiao Long Bao, utsökt goda sopp-dumplings från Changzhou, Kina med fyllning av fläsk, räkor, fisk och eller grönsaker. Traditionellt doppas de i vinäger och skivad ingefära innan de avnjuts med en klar buljong.


19. Städa frysen och märk upp identifierbar mat i vakuumpåsar med tydlig skrift. Mat som packas tunt i lite större påsar tinar blixtsnabbt på köksbänken.


20. Gör fruktläder av jordgubb, hallon eller mango. Frukt blir godis.


21. Laga en klassisk löksoppa och inte ett öga är torrt. Sannolikt den enda goda maträtt du kan servera för under fem kronor per portion.


22. Blankare vapen sågs aldrig i en här… Montera en snygg glashängare och du behöver aldrig handdukstorka ett vinglas igen.


23. Gå ut i skogen och leta ramslök. Har du tur med fångsten kan du göra både pesto och goda soppor. Har du otur fick du bara en härlig promenad.


24. Rensa kastrull-lådan från grytor och stekpannor som inte används. Byt ut dem vars beläggning redan har börjat frilansa som krydda i maten du lagar.


25. Låt din spis ägna en dag åt att koka ihop en fond på ugnsrostade ben och eller grönsaker. Perfekt grund till till hundratals recept.


26. Gör en Lemon Meringue Pie efter konstens alla regler. Dekonstruera den sedan á la Massimo Bottura.

Mitt i allt som händer är det lätt att ha missat vårdagjämningen och att vi går mot soligare tider, och det finns väl knappast något soligare än en härligt frisk och syrlig citronmarängpaj? Eller någon mer ikonisk modern rätt än Massimo Botturas snubbeltallrik? Ja, kanske: Signature Dishes That Matter.


27. Bjud på riktigt gammal mat: Kompositionen Beef Wellington har minst 110 år på nacken och tar en evighet att laga upp, men resultatet är värt besväret.


28. Skruva eller limma upp en knivlist på väggen. Knivarna håller sig lugna och skärpan bättre och är dessutom lättare att få tag på än dem som rasslar runt i besticklådan.


29. Gör en omgång vitaminbomber, t ex ingefära-äppel-selleri-shots och frys in som isbitar. Vardagsgodis som formligen smälter i munnen.


30. Torka tunt skivade citrusfrukter i ugnen eller torkskåp för snygg och syrlig smakförbättring.


31. Baka knäckebröd och paketera som gå-bortpresent i förberedelse för den dag vi äntligen får gå bort på middag igen.

Det här med att hamstra mat för en längre period är inget nytt fenomen. Förr om åren så var inte kvartersbutikerna öppna dygnet runt och vi fick baka bröd som skulle hålla. Genom att minska vattenmängden i degen gjorde vi knäckebröd som klarade sig över hela vintern. Kolla in klassiska nordiska bakningsrecept i Magnus Nilssons fina bok.


32. Gör en chutney som kan komplettera nästan varenda varmrätt och förgyller ostbrickan efter maten. Använd tomater, lök, mango, chili, fänkål eller ingefära.

I ett försök att kopiera vår stolta lingonsylt har indierna utmanat med något de kallar chutney. Väldigt gott och enkelt att variera! Boktips och rätt burk.


33. Reseförbud? Flytta Spanien till Västkusten med Räkor a Pil-Pil.


34. Spritsa snygga småmaränger att förgylla efterrätter med.

Maränger finns som kallvispade, varmvispade (franska) eller på sockerlag (italiensk) och är ofta en biprodukt av Hollandaisesås, det vill säga att du får äggvitor över. Sparrissäsongen närmar sig och troligen kommer ni att få mycket äggvitor över att öva spritsteknik med! Se spritsar och tyllar här.


35. Koka din egen ketchup som du vill ha den och buteljera på småflaskor som håller sig länge.


36. Lär dig behärska sfärifikation! Gör snygga romkorn av hallonsaft, balsamvinäger eller kuddar av yoghurt med honung.


37. Strimla och torka en kryddig beef jerky eller billtong att ta med på långpromenaderna.


38. Laga perfekta pannkakor med ett fluffigt skum av hallon och jordgubb direkt från sifonen.


39. Skapa en digital kokbok som ett minne av dina kulinariska bedrifter under vad vi hoppas är och förblir 20-talets tråkigaste veckor.


40. Sätt några piz
adegar och frys in så du kan köra en bake-off-pizza! Klar på ungefär 15 minuter-en kvart.

Författare: Oscar Asplund
Logga in
Are you in the right place?
Continue to kitchenlab.se